Twilight: Rozbřesk – 1. část, první svatba, první sex

Stefan-Titka

Znovu, už počtvrté, se setkáváme s Bellou, zmítanou vášní mezi upírem Edwardem a „přítelem“ vlkodlakem Jacobem. Čtvrtý díl Twilight ságy má papírově hodně co nabídnout, je tu svatba, první sex, početí i porod. Ve všech těch poprvé se nám akorát trochu ztratilo to nejdůležitější - příběh.

Člověk si tak nějak umí představit frustraci režiséra snímků jako Bohové a monstra, Kinsey a Dreamgirls, když na něj vyšel ten díl knižní předlohy Stephenie Meyer Twilight, ve kterém se mají Bella s Edwardem vzít, odjet na líbánky, poprvé souložit, čekat dítě a navrch i porodit.

Bylo by naivní myslet si, že se režisérovi Billu Condonovi s tímto „setupem“ podařilo z předlohy obstojně „vylhat“ tak, jako se to povedlo jeho předchůdci u třetího dílu. Dramaturgická bezradnost je patrná; první hodinu se kromě věcí vypsaných výše prakticky nic neděje. Důkaz? Stačí si spočítat, kolik písničkových montáží ve filmu uslyšíte.

Sága Twilight se vždy vyznačovala přeháněním a zveličováním a ani tentokrát tomu není jinak. Samozřejmě, že když Bella podstupuje onen důležitý krok a chystá se říci své ano Edwardovi, přistupuje k oltáři podobně, jako si představuji, že ke své popravě nastupovala anglická královna Anna Boleynová. Společně s kýčovitým snímáním máte nejednou pocit, že nesledujete film, ale spíš reklamu na prášky proti nadýmání (i v tomto díle Roberta Pattinsona bolí břicho hodně).

Nechybí ani nepostradatelné promluvy svědků směrem ke svatebčanům, kde se dobře snoubí odvěký boj dvou poloh, který Twilight svádí sám se sebou – jednak lehký nadhled a ironické pomrkávání (funguje tu zejména Bellin otec), v kontrastu k tomu naivní, vážná rovina o osudovosti (prakticky vše ostatní).

Některé věci se ale hýbají k lepšímu. Taylor Lautner, kterému jste dřív nevěřili ani nos mezi očima, se začíná rozehrávat a postava vlkodlaka Jacoba Blacka tu má dokonce i relativně co hrát.

Jestli ale ve čtvrtém díle Stmívání něco stojí za to, tak je to posledních dvacet minut, kdy přichází na řadu porod – řezničina. Ukazuje se totiž, že dát život upírskému dítěti není úplně jednoduché, takže slyšíme až hororové křupání žeber a jiných kostí; Bella tu dokonce vypadá, jako by vypadla z filmu Rekviem za sen – pohublá, vysílená, s kruhy pod očima, zkrátka jako bychom sledovali úplně jiný film.

Když nad čtvrtým dílem Stmívání přemýšlíte, je to, jako kdybyste si vypisovali body programu nějaké večerní společenské akce. Nepochybuju, že věrným fanouškům ságy to ke štěstí stačí, běžného diváka to ale spíš odradí. 

Twilight sága: Rozbřesk – 1. část (The Twilight saga: Breaking Dawn – Part 1)
USA, české titulky, 111 min.
Režie: Bill Condon
Hrají: Robert Pattinson, Kristen Stewart, Taylor Lautner, Anna Kendrick, Dakota Fading, Ashley Greene, Michael Sheen
Premiéra v ČR: 17. listopadu 2011