Twilight: Zatmění – nejlepší díl upírské série

Stefan-Titka

Mluvit o sáze Twilight (Stmívání) jako o docela oblíbené knižní sérii mezi mladými je stejně nedostačující, jako když řekneme, že Amerika je docela velká země. Autorka Stephenie Meyer, ať už chtěně nebo samovolně, zabrnkala na strunu teenagerské duše a pocit odcizenosti přetavila do upírsko-vlkodlačí mytologie, která si získala miliony fanoušků. Do kin už vstupuje třetí díl Twilight ságy a na rovinu si můžeme říci, že konečně i za něco stojí.

Nechme stranou celkový koncept knižní série Twilight; budeme-li hodnotit čistě jen její filmové kvality, moc dobře z toho Stmívání nevychází.
Předchozí dva díly jako by neměly co vyprávět. Společně se slabým dějem, unylou režií a smrtelně vážným herectvím to dopadalo tak, že v kině filmy bavily diváky způsobem, který tvůrci tak úplně nezamýšleli. Se Zatměním je to konečně jinak – ano, sice se pořád smějete, protože bojovat s tímhle teenage emo kolosem není vůbec snadné – ale režisér David Slade pozdvihuje filmovou ságu alespoň na slušný průměr.

Podívejte se na ukázky z filmu

Ne snad, že by mu příběh tentokrát nějak zvlášť pomáhal. Pro ty, co nečetli knížky a netrvají na přesných popiscích „kdo, s kým a kde“, postačí pouze vědět, že a) Bella (Kristen Stewart) je pořád zamilovaná do upíra Edwarda (Rob Pattinson), ale asi cítí něco i k vlkodlakovi Jacobovi (Taylor Lautner), b) Edward se pořád zdráhá proměnit Bellu v upírku, c) Jacob chce Bellu, d) Bellu chtějí zabít nějací jiní upíři, čert ví proč.

Alespoň trocha legrace
Proč je třetí díl lepší než dva předchozí? Pod nánosem romantického klišé alespoň trochu probublává něco, co by se dalo nazvat nadsázkou. Není toho tolik, ale když například Edward pollokomentuje polonahého Jacoba slovy: „Copak nikdy nenosíš tričko?“, člověku to na tváři úsměv vyloudí. A ano, vlkodlaci jsou svým vystupováním do půl těla a neustálým poštuchováním a poplácáváním po nahých tělech pořád hodně gay.

Soutěžte na Kouli o Twilight hodiny Storm a další ceny!

Přistoupíme-li na papírové emoce „věčných lásek“, s přimhouřením obou očí víceméně funguje i psychologie mezi hlavními postavami (i když se od prvního dílu vlastně jen obměňuje jedno a to samé). Slade používá skoro až nezvykle moc detailů tváří, čímž se všechny ty citové záležitosti snaží ještě víc podtrhnout. A všichni herci mu utrápené kukuče velmi ochotně nastavují – ať už Pattinson se Stewart, nebo hezoun Lautner (na kterém je sice pár lekcí herectví trochu vidět, zatím ale stále žádná sláva).
Je tu i pár scén, které mají šanci stát se legendárními, jako třeba staromódní Edward, který odmítá sex s Bellou před svatbou. V tu chvíli jenom sledujete tváře herců a čekáte, kdy vyprsknou smíchy.

Twilight sága: Zatmění je zatím nejlepší díl celé série. Když se člověk dostane přes pomalý začátek, má film i docela slušné tempo a alespoň nějaký spád, který vrcholí slušnou závěrečnou bitvou mezi… no, vždyť vy víte. Konečně se alespoň něco děje!

Sága Twilight: Zatmění
Akční/romantický/horor
USA, 2010, 124 minut
Režie: David Slade
Hrají: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Bryce Dallas Howard a další
Premiéra v ČR: 30. června 2010

Témata: