Twitter zavedl jasnější pravidla pro blokování účtů extremistům

Redakce

Sociální síť Twitter konkretizovala pravidla blokování a rušení účtů, jejichž uživatelé propagují násilí nebo vyhrožují násilím určitým skupinám. Firma sdělením odpovídá na rostoucí požadavky politiků a dalších, kteří poukazují na to, že islamističtí extremisté používají Twitter a další sociální sítě ke své propagandě a k náboru nových členů.

„Jako vždy vítáme a povzbuzujeme rozličné názory a přesvědčení, budeme ale dál zasahovat proti účtům, které překročí hranici zneužití,“ uvedla na blogu Twitteru představitelka firmy Megan Cristin.

Konkretizace pravidel rušení účtů zahrnuje zákaz „podpory násilí, přímých útoků či hrozeb vůči ostatním lidem na základě rasy, etnického původu, státní příslušnosti, sexuální orientace, pohlaví, pohlavní identity, náboženské příslušnosti, invalidity nebo nemoci,“ uvádí firma. Nová pravidla se nezmiňují o islamistickém hnutí Islámský stát ani o žádné jiné skupině. Twitter dosud obecně zakazoval hrozby násilí nebo podporu násilí vůči ostatním.

Americký Brookings Institute v březnové zprávě uvedl, že Islámský stát v posledních čtyřech měsících loňského roku provozoval na twitteru nejméně 46 000 účtů. Spoluautor zprávy J.M. Berger k novým pravidlům agentuře Reuters řekl, že jsou mnohem jasnější a povedou k tomu, že ostatní uživatelé budou důrazněji upozorňovat na jejich porušování.

Analytici ale také upozorňují na to, že skutečný dopad pravidel ukáže až to, jak důsledně je bude firma vymáhat. K tomu Twitter nic nového nesdělil.

Nová pravidla také výslovně zakazují vytváření mnohočetných účtů pro stejná využití, jejichž cílem je zajistit se pro případ zrušení jednoho účtu. Podle kritiků bylo pro extremisty dosud velmi snadné vytvářet na twitteru nové účty, jakmile firma jejich dosavadní účty zablokovala. Američtí zákonodárci tento měsíc navrhli zákon, který by od provozovatelů sociálních médií vyžadoval, aby informovali federální úřady o známkách „teroristické aktivity“.

Snoop Dogg chce šéfovat Twitteru. Uživatelé mu už posílají návrhy na zlepšováky

Johny Machette: Děkuju kamarádům, že mě naučili být taky offline