Two Door Cinema Club: Neodolatelní hodní kluci ze Severního Irska

Jiri-Vanek

Kytarový indierock a beatlovské vícehlasy, jednoduchá, ale funkční basa, taneční rytmus a elektronické kudrlinky – to je druhé album Beacon severoirské skupiny Two Door Cinema Club. Nic, co by člověk neslyšel už stokrát, jenže parta soustředěná okolo zpěváka Alexe Trimbla má neobyčejné nadání na chytlavé hity. Two Door Cinema Club vydali zkrátka skvělou letní desku; jediná škoda je, že na podzim...

Je stokrát omílanou pravdou, že Velká Británie chrlí indie kytarovky (podle současného módního trendu šmrncnuté trochou disco-punku) jako na běžícím pásu a našinec se občas nestačí divit, koho zrovna na ostrovech adorují. Britská hudební scéna holt potřebuje pár miláčků ročně, jenže ti většinou natočí první desku a pak zmizí v zapomnění.

Two Door Cinema Club splňují první část předchozího odstavce beze zbytku. Jejich první deska Tourist History z roku 2010 se poslouchala příjemně, ale žádný zázrak to nebyl; s trochou škodolibosti lze říct, že nejoriginálnější byl na Two Door Cinema Club jejich původ.

Poslechněte si Two Door Cinema Club v YouRadiu

Trojice totiž nepochází z žádného Londýna nebo Manchesteru, ale ze severoirského Belfastu. Není tedy divu, že většina našinců ji zaregistrovala až na letošním Rock for People, kde předvedla, že naživo je klidně srovnatelná s Franz Ferdinand nebo The Subways.

Druhá deska Beacon, která vyšla na začátku září, pak ukazuje, že Two Door Cinema Club mají dokonce šanci udržet se v záři reflektorů britské kritiky o něco déle než je u indie zázraků zvykem.

Recept na to přitom nebyl nikterak složitý. Vzpomínáte na Bloc Party, když ještě dělali zajímavou muziku? Jen s tím rozdílem, že Two Door Cinema Club jsou především hodní kluci – něžný falzetek Alexe Trimbla člověka nutí usmívat se už během první sloky.

Samozřejmě je to spotřební, bezproblémová hudba; pokud potřebujete v textech hledat, objevovat a zase ztrácet hluboké existenciální pravdy, Two Door Cinema Club rozhodně nejsou nic pro vás. Jenže ty refrény jsou tak neodolatelně chytlavé… Není divu, že Beacon dosáhla na dvojku britské albové hitparády.

Two Door Cinema ClubTwo Door Cinema Club nikdy nebudou tvořit historii rock’n’rollu, to už je jasné po druhém albu. Ještě jasnější ale je, že jejich únorový koncert v Lucerna Music Baru je povinností pro všechny, kdo rádi hudbu, kterou hrávají kluci v úzkých kalhotách.

Two Door Cinema Club – Beacon
Celkový čas: 39:38
Vydavatelství: Kitsuné
Seznam skladeb: Next Year, Handshake, Wake Up, Sun, Someday, Sleep Alone, The World Is Watching, Settle, Spring, Pyramid, Beacon

Témata:,