Two Door Cinema Club poprvé v Praze


Fanoušci irské indie rockové kapely Two Door Cinema Club, kteří si několik měsíců předem nezakoupili lístek na premiérový koncert v Lucerna Music Baru, si mohli akorát tak utírat slzy a litovat se. Koncert byl dlouhou dobu předem beznadějně vyprodán, dokonce ani zoufalé nářky a prosby o lístek na facebookové události koncertu většině lidem nepomohly. Po velice úspěšné loňské show na festivalu Rock For People tomu ani nemohlo být jinak. Ti, kteří neváhali s koupí lístku, na úterní večer 26. února jen tak lehce nazapomenou.

 

Masivní řada lidí se před Lucerna Music Barem začala vytvářet již okolo sedmé hodiny. O něco později se táhla několik metrů podél tramvajových kolejí, načež konečně došlo k otevření hlavních dveří Lucerna Mucic Baru. Nadšení všech fans tak mohlo začít vrcholit, šatnářky začínaly nestíhat a fronty na toalety se pomalu ale jistě stávaly neúnosnými. Hlavní chod večera ovšem přišel až o dvě hodiny později, servírován byl nejprve dezert v podobě britských kapel The 1975 a Dog Is Dead, jenž dokonale nažhavil tepající publikum.

The 1975, rodáci z Manchesteru propagující desku Sex, uvítali jásající prostor Lucerna Music Baru jako první. Svým něžným a emocionálním stylem chytili za srdce spíše mladší slečny, není ovšem vyloučeno, že s pozdějším věkem a hudebním vývojem chytí za srdce i posluchače vyzrálejší. Elektropop, jenž neurazí ani nenadchne; tak by se dalo asi nejlépe shrnout úvodní vystoupení, při němž se sál lehce vlnil v bocích.

 Jiná situace ovšem nastala s příchodem nottinghamské pětice Dog Is Dead. Ze začátku chlapci lehce mátli větřením podobně vnímané melancholie jako u The 1975, avšak podezření z málo ambiciózních hudebních nápadů vzápětí setřeli. Lidé v publiku se dočkali svižně pulzujících kytar a čilých bicí, přičemž největším překvapením bylo sametové sólo na saxofon, popírající jakoukoliv podobnost s někým či něčím. Na druhou stranu; vzhledem ke kadenci, jakou britská scéna chrlí jeden indie objev za druhým a s přihlédnutím k vrtkavosti a přelétavosti publika, nemůže kapela počítat s obrovskými úspěchy.

 Jen co se ze sklepení backstage vynořili Two Door Cinema Club s charakteristicky ohrnutými nohavicemi, dav propukl v hysterii. Se spuštěním pilotního singlu Sleep Alone ze současného alba Beacon publikum doslova vybuchlo. Následovaly ozkoušené vypalovačky jako Undercover Martyn, Do You Want It All? a This Is The Life, při nichž fanoušci skandovali jako o život. Bylo zcela nemožné neschytat v prvních několika řadách pár nehezkých podlitin. Zejména při posledně zmíněné skladbě předvedli Two Door Cinema Club své největší zbraně; ohromný cit pro melodii, hravost a typicky zvonivý zvuk kytary. Zatímco se celé debutní album topí v radostném nádechu, u druhé desky tomu tak není, vytratila se zde jakási bezstarostná lehkost. I tak se jedná o nadpůměrný materiál a trio Alex Trimble, Sam Halliday, Kevin Baird doplněné bubeníkem Benjaminem Thompsonem, tak na podiu působilo skvěle. Jedním z nejsilnějších momentů byla pomaleji laděná skladba Sun, jenž zazněla za doprovodu klavíru.

 

Negativní ohlasy ohledně apatie a pýchy Alexe i ostatních členů jsou možná z části pravdivé a posluchači, kteří je zažili minulý rok na festivalu Rock For People z koncertu zřejmě příliš nadšední nebyli, kdo je ale viděl poprvé, byl jistě nadmíru spokojen a své přítomnosti v Lucerna Music Baru rozhodně nelitoval. Někdy hold není potřeba poskakovat po pódiu hlava nehlava, stačí podat slušný hudební výkon a publikum to ocení. Zda-li jsou Two Door Cinema Club rychlokvaškami nebo zbožím s dlouhou trvanlivostí, se ukáže ale až za nějaký čas.

live: Two Door Cinema Club, Dog Is Dead, The 1975, Lucerna Music Bar, Praha, 26. únor 2013