U2, R.E.M. a Lady Gaga vs. Jessie J a Anna Calvi – desky na rok 2011

Jana-Moravcova

Na rok 2011 se těšíme. Vyjít má řada desek od kapel, které máme rádi, ale i od těch interpretů, kteří si nadcházejících 365 dní podmaní možná úplně poprvé v životě. Jak nakonec vyzní patnácté album R.E.M. a třetí deska Lady Gaga? A co předvede třeba třiadvacetiletá Jessie J, o které Justin Timberlake řekl, že je nejlepší zpěvačkou současnosti?

Mezi prvními veterány, kteří vyrazí do boje s mladou krví, budou Švédi Roxette. Per Gessle a Marie Fredrikson se chystají vystzartovat už v únoru s osmým studiovým albem nazvaným Charm School. Kolik skladeb z novinky asi zazní na jarním koncertu, který Roxette plánují v Praze?  

V březnu přijdou s patnáctou řadovkou Collapse Into Now další matadoři, američtí R.E.M. Venku už jsou dvě ukázky, které říkají něco o tom, že R.E.M. model 2011 mixuje countryrockové kořeny s kytarami z dob desek Monster a New Adventures In Hi-Fi. Jen hlas Michaela Stipea nezní tak jako dřív, uvidíme tedy, jak dopadne celé album, na němž hostují například Eddie VedderPear Jam nebo zpěvačka Peaches.

Ukázka z Collapse Into Now – Discoverer

http://www.youtube.com/watch?v=Y7xMUey-wVk

Pozadu nezůstává ani čerstvě rozvedená Avril Lavigne se čtvrtou studiovkou Goodbye Lullaby. I ta vyjde v březnu. Od sedmého ledna si navíc můžete krátit čekání s pilotním singlem What the Hell. Sedmý lednový den by se měl ven dostat i první singl – Hold It Against Me – z chystané desky Britney Spears.
První jarní měsíc, tedy březen, bude opravdu nabitý, další desku Build a Rocket Boys chystá i britská kapela Elbow. Za předchozí cédéčko The Seldom Seen Kid z roku 2008 dostala hudební cenu Mercury a fanoušky už nyní láká na studiový klip k singlu Lippy Kids.

Na novince pracují ale i

na aktuálním turné 360 ° představili hned trojici skladeb, jež by měly být na další řadovce. „Deska Songs Of Ascent by měla vyjít dřív, než si kdokoliv myslí. Rozhodně ještě před květnovým severoamerickým turné,“ tvrdí manažer kapely Paul McGuinness."

U2 a North Star, která by se měla objevit na nové desce

Zadaří se slavným a nahým?
Co rok 2011 přinese nového? Na proroky si zahrála britská BBC a my jsme pro vás z jejich seznamu vybrali pár tipů. Kdo ví, třeba některý z nich zaboduje tak jako dračice Lady Gaga. Dařit by se mohlo třeba Jessie J či kapele The Naked & Famous.

1. Jessie J

Jessie J vypadá jako Lily Allen, hlasově chvílemi připomíná Katy Perry a působí dojmem naštvané Nicki Minaj. I hudebně je tak trochu chameleon. Začátky její hudební kariéry jsou spíše skladatelské. Pro Miley Cyrus pracovala na hitovce Party In the USA, skládala ale třeba i pro Christinu Aguileru či Justina Timberlakea. Ten o ní prý prohlásil, že právě teď je nejlepší zpěvačkou na světě, o čemž se ostatně můžete přesvědčit při poslechu akustické verze skladby Price Tag.

Její první oficiální singl se ale jmenuje Do It Like a Dude. Je to lehce vulgární směska R‘n‘B, popu a dance music a Jessie J jej původně psala pro Rihannu.

2. The Naked & Famous

O tom, že nová svěží indie rocková krev nemusí nutně pocházet z Anglie, mluví

) totiž debutoval na prvním místě novozélendské hitparády; kapela se tak stala prvními domácími umělci za poslední tři roky, kteří se s novým singlem dostali tak vysoko. The Naked & Famous ale nejsou na scéně žádní nováčči. Na kontě mají dvě EP z roku 2008 a debutovou desku Passive Me, Aggressive You, která vyšla v září 2010. Pětičlenný tým pohání kupředu kreativní duo Thom Powers a Alisa Xayalith, nejnověji s nadupaným singlem Punching In a Dream.

3. Anna Calvi

Talentovaná zpěvačka Anna Calvi a kytaristka z Londýna zaujme hlubokým a plným hlasem. Hudebně se zatím projevila skladbou Jezebel, kterou proslavila Edith Piaf. Anna Calvi skladbě dodala podobu žhavého flamenca s videoklipem v syrovém lynchovském stylu. Debutové eponymní album jí vyjde v polovině ledna.

4. Clare Maguire

Další slibnou krví s velkým pěveckým i skladatelským potenciálem je Britka Clare Maguire. Na debutovém albu Light After Dark, které by mělo vyjít na konci února, pracuje už od roku 2008. Zatím z něho vzešly dva singly – debutový Ain‘t Nobody a následně Strangest Thing, který si můžete zdarma stáhnout zde.

http://www.youtube.com/watch?v=y2peghEih74

http://www.youtube.com/watch?v=6p0FdHZ54fg&feature=player_embedded#!

Témata:, ,