Události roku 2009: Smrt Jacksona, zfackovaná Rihanna a drzoun West

Hana-Slivova

Závěrečnému sčítání plusů a minusů roku 2009 se nevyhnul ani známý americký hudební magazín Billboard. Přečtěte si, kterých dvacet zásadních událostí podle něj otřáslo světem pop music.

1. Smrt Michaela Jacksona

Král popu Michael Jackson zemřel náhle 25. června během příprav na comebackovou (a vyprodanou) sérii londýnských koncertů. Důvodem kolapsu bylo selhání srdce po předávkování léky. Jacksonova smrt ovlivnila zpravodajství po celém světě, ještě týdny a měsíce poté se objevovaly články o Jacksonových dluzích, poslední vůli, zpěvákově rodině a filmu This Is It, který ukázal Jacksona během zkoušek na neuskutečněné koncerty. Recenzi filmu si přečtěte na Kouli. Najdete tu i speciál o Jacksonovi.

poll2. Chris Brown napadl Rihannu

Na začátku roku 2009 byli zpěvačka Rihanna a zpěvák Chris Brown zamilovaným R´n´B párečkem. Den před předáváním cen Grammy, na kterých měla Rihanna zpívat, se ovšem pohádali a Brown Rihannu zbil.
Nedávno vydali oba, už každý na své vlastní cestě, desku. Zatímco Rihannino CD Rated R se povedlo (recenzi čtěte na Kouli tady), Brownovo Graffiti je sbírkou nenápaditého pop-elektro-árenbíčka (recenzi čtěte tady).

3. Sprosťák Kanye West

Tehdy na podzim na sebe rapper Kayne West upozornil vážně skvěle. Při děkovačce po předávání cen MTV za nejlepší ženské video neměla vítězka Taylor Swift žádnou šanci, na pódium totiž skočil znenadání West a začal vykřikovat, že vyhrát měla Beyoncé se Single Ladies. Byla to možná pravda, protože o chvíli později dostal tenhle klip cenu Video roku, nicméně West si uřízl pěknou ostudu a kromě sebe znemožnil i chudáka Taylor Swift. Přečtěte si o tom na Kouli.    

4. American Idol: Allen vs. Lambert

V osmém pokračování soutěže American Idol se rozhodovalo mezi slušňákem Krisem Allenem z Arkansasu a výrazným gayem Adamem Lambertem z Los Angeles. Fanoušky jejich souboj zaujal natolik, že během rozhodování poslali přes sto milionů hlasů. Nakonec sice zvítězil Allen, každému ale bylo jasné, že v Lambertovi se zrodila nová hvězda. Potvrdil to i během vystoupení při předávání Amerických hudebních cen. Poslechněte si, jak finalisté zpívali We Are the Champions od Queen.

5. Rock Band od The Beatles

Ačkoliv britská legenda The Beatles se rozpadla v roce 1970, desky téhle kapely patří dodnes k nejprodávanějším. Letos se na trhu objevila remasterovaná edice všech alb „Brouků“, vlny rozčeřili The Beatles ale hlavně s novou videohrou Rock Band. Vydavatelská firma si mimo jiné slibuje i to, že ke kapele se tak  dostanou mladí fandové muziky.

Podívejte se na žebříček událostí roku 2009 podle magazínu NME.com

6. Skvělý úspěch Susan Boyle

„Já tohle publikum rozdovádím,“ řekla Susan Boyle v dubnu 2009 během svého úvodního vystoupení v soutěži Britain’s Got Talent. Než začala zpívat písničku I Dreamed a Dream z muzikálu Bídníci, byla tahle osmačtyřicetiletá svérázná kostelnice všem jen pro smích. Od té doby si ale „její“ skladbu na YouTube pustilo přes 120 milionů lidí. V listopadu vydala Susan první desku, která se prodávala nejlépe ze všech alb v roce 2009. „Teď už se nikdo nesměje,“ zhodnotila Susanino vystoupení porota. Platí to dodnes.

7. Adam Yauch z Beastie Boys onemocněl rakovinou

Když Adam Yauch

, že mu lékaři objevili nádor slinné žlázy a kapela si tak bude muset dát pauzu, bylo to, jako kdyby vám dobrý kamarád přišel osobně říct nějakou příšernou novinu. Rok 2009 měl být totiž mimo jiné rokem oslav nové desky kapely a účasti na největších hudebních festivalech. Dnes se ale zdá, že vše směřuje k dobrému konci – Yauchova léčba zabírá a Beastie Boys se s novou deskou přihlásí v roce 2010.

8. Herečka Mackenzie Phillips promluvila o incestu

Máloco v roce 2009 šokovalo tak jako

padesátileté herečky Mackenzie Phillips, která v show Oprah Winfrey detailně popsala svůj vztah s dnes již zesnulým otcem Johnem Philipsem, zpěvákem skupiny The Mamas and The Papas. Ten ji během dospívání deset let sexuálně zneužíval a přivedl ji k drogám.

Poslechněte si jeden z největších hitů kapely California Dreamin´

9. Rozpad Oasis

Velkohubí bratři Gallagherové, kteří zpívali o pití, kouření a o tom, že by se rádi stali rock´n´rollovými hvězdami, se poslední roky jen popichovali a válčili spolu. Všechny spory eskalovaly před letošním koncertem v Paříži, kdy se bratři těsně před začátkem akce pohádali tak, že Noel Gallagher odjel taxíkem z backastage pryč a Oasis nevystoupili. Pro kapelu to znamenal konec, Liam i Noel se vyjádřili, že s tím druhým pod hlavičkou Oasis rozhodně dál spolupracovat nemíní. O cause Oasis jsme psali na Kouli.

10. Madonnino turné Sticky & Sweet

Madonnino Sticky & Sweet tour odstartovalo 23. srpna 2008 ve waleském Cardiffu a skončilo letos v září v Londýně. Zastavilo se ve 32 zemích (recenzi z pražského koncertu čtěte na Kouli tady), 85 Madonniných vystoupení vidělo celkem 3,5 milionu lidí a turné tak vydělalo přes 400 milionu dolarů. Madonna se po Sticky & Sweet tour vyšvihla na první místo žebříčku nejvýdělečnějších šňůr sólistů, mezi kapelami byli úspěšnější jen The Rolling Stones s turné Bigger Band v letech 2005 až 2007.

 

 

Témata: