Ugly Kid Joe vrátili Prahu do devadesátek

petradamek

Patnáct let poté, co se odebrali na věčnost, jsou Ugly Kid Joe zpět. Kdo jsou Ugly Kid Joe? Přece ti chlápci z devadesátek, co měli pěknou baladu. Jak se jmenovala? Cats In The Cradle, tak nějak. Tihle frajeře to dali znovu dohromady, rozjeli se na turné a pořádný rock’n’roll přivezli i do Prahy. Pod textem se podívejte na fotoreport.

Jako ve čtyři hodiny ráno na povadající afterparty maturitního plesu. Zhruba tak to vypadalo chvíli před začátkem koncertu Ugly Kid Joe v Lucerna Music Baru. Lidí je tu tolik, že byste je i spočítali, barmani si v klidu vychutnávají cigárko a když chcete omrknout setlist koncertu nalepený na kraji pódia, bez nejmenších problémů se dostanete až do druhé řady.

Skoro se zdá, že ani samotné kapele se na pódium příliš nechce. Cedule na vchodových dveří klubu hlásí, že dnes se začíná až ve tři čtvrtě na deset, přičemž kapela si k začátku vůbec prvního vystoupení v Česku nakonec přidává další čtvrthodinku.

Jakkoliv působí návrat Ugly Kid Joe úsměvně a vlastně i trochu zbytečně, už s prvními tóny intra je jasné, že lidé v klubu si myslí opak. Zpěváka Whitfielda Cranea, jež si to na pódium vtipně nakráčel s batůžkem přes rameno, totiž vítá les rukou a přestože jsou první řady značně prořídlé, dávají příznivci jasně najevo, jak moc se na „ošklivého Joea“ těšili. Právě díky pařícímu fanouškovskému jádru byly pochybnosti, jak tenhle koncert dopadne, v mžiku ty tam.

I poté, co vyměnili baterku ve svých biologických hodinách a vrátili se na koncertní pódia, jsou Ugly Kid Joe stále duší rockeři. Jejich zemitý hard-rock tu a tam říznutý thrash metalem, funky či rapem má stále tah na bránu. První nášup old-school skladeb V.I.P., Dialogue a zejména Neighbor zahrála kapela ve vysokém tempu a její  nasazení vydrželo celých osmdesát minut až k závěrečným Sandwich a Everything About You. Kromě oprášených skladeb z tří řadových desek zahráli Ugly Kid Joe také novou věc Devil’s Paradise.

Pochopitelně nemohl chybět největší hit Cats In The Cradle. Starý rockový kousek Harryho Chapina, díky jejíž coververzi začátkem kariéry Ugly Kid Joe prorazili, vrátil music bar zpátky do devadesátých let. Z pódia se vytratili baskytarista i mladá bubenice (kmenový bubeník Shannon Larkin je pravděpodobně vytížen na turné své další kapely Godsmack), oba kytaristé se chopili akustických nástrojů a nestárnoucí baladu s Whitfieldem zpívali snad úplně všichni.

„Už není skoro žádný pořádný rock’n’roll, tomu se dařilo v osmdesátých a devadesátých letech,“ prohlásil v jednom nedávném interview kytarista Klaus Eichstadt a možná měl pravdu. Tím spíš není od věci si jej občas připomenout.

Ugly Kid Joe
Praha, Lucerna Music Bar, 26. června 2012