Ukaž mi svoji (barevnou) prestiž


Tenisky, které se prodávají v obchodech, ho nebavily. Proto se ERIK WERNER z Brna rozhodl, že si pomůže sám. Začal upravovat boty „s puncem důchodcovství a komunismu,“ strašidelné české tenisky Prestige.

Jak tě napadlo kreslit na boty?
Dostal jsem se k tomu v době, kdy se i k nám pomalu dostával retro trend. Žil jsem  basketbalem a rapem, takže jsem se dozvěděl o fenoménu Air Force 1. Fascinovalo mě, kolik barevných kombinací existuje, ale nic z toho se nedalo u nás dostat. Zároveň mě tehdy lákala myšlenka provokovat tím, že si obuju boty, kterýma ostatní kluci už několik let opovrhují. Propojit barvy a tyhle tenisky mě pak napadlo jednou cestou z intenzivního lyžařskýho kurzu…

Prestižky od ErikaProč sis vybral právě Prestige?
Jak říkám, nikdo normální by si v mým věku na sebe prestižky nevzal.  Ta bota měla punc důchodcovství a komunismu. Myslím, že je to jeden z  mála opravdových retro produktů u nás, a přišlo mi hloupý nosit retro něčeho, co jsme nezažili v původní podobě. Zároveň je ta bota dost podobná všem totálně cool Nike, Pumám a Adidaskám z 80.let. Jediný, co jí chybí, je barva. Stává se tak plátnem spojujícím normalizaci s 21. stoletím.

Jakou techniku při malování používáš?
Kůže, na kterou maluju štětcem, je živý materiál, takže na ní nic nevydrží věčně. Ale existuje jedna americká barva na kůži, která drží dost pevně. Výrobce asi vůbec netušil, na co se jednou bude hodit…

Jak dlouho trvá, než pokreslíš jeden pár?  
Záleží na tom, jaký odstín barvy a jak velká část boty se maluje, ale čistýho času to bude pět až šest hodin. Když si člověk hraje a dává si záležet, tak to může trvat i několik dní. Pro někoho, kdo nemá výtvarný talent ani vzdělání, je to dost pracný.

Podívejte se, jak vypadají pokreslené prestižky

Maluješ boty jenom pro sebe, nebo i na zakázku?
I když se možná tvářím, že obouvám celou republiku, ve skutečnosti dělám spíš pro sebe, kamarády nebo pro lidi, kteří mají o podobnou věc opravdu upřímný zájem. Na masovou výrobu nemám čas ani trpělivost. Custom tenisky jsou hodně osobní záležitost – rád dotyčného znám, abych mohl vymyslet něco opravdu na míru. Něco, co ho bude vystihovat a co bude hrdě nosit. Nejde o módní výstřelek, i když bych samozřejmě rád, aby moje boty chtělo co nejvíc lidí.

Co ve věci malování na boty plánuješ?
Prestižky od ErikaAby se o takových botách dozvědělo co nejvíc licí, plánuju celej projekt do detailů zveřejnit. Chci přizvat umělce, grafiky, tvůrčí osobnosti nebo i obyčejný kutily, aby malovali po teniskách a ostatním ukázali svoji prestiž. Doufám, že se zapojí co nejvíc lidí.

Je nějaká horká novinka v trendech z oblasti tenisek, která tě zaujala?
Svět sneakers už je jistou dobu mainstreamem, takže o exkluzivní,  kvalitní i hype modely není vůbec nouze. Člověk se v tom všem přestává orientovat a je to jen otázka peněz. Proto si myslím, že trendy už nemá cenu sledovat. Je lepší déle se věnovat osobnímu výběru a zvolit to, v čem se člověk cítí dobře, co se mu líbí a co bude s hrdostí nosit. V poslední době spolupracují jak velké, tak malé značky s nezávislými designéry, takže  každý si může vybrat podle vlastního vkusu. Kdybych měl komukoliv poradit: držte se dál od velkých sportovních obchodů s unifikovaným zbožím a hledejte něco, co v poličce čeká jenom na vás… 

Jaké boty patří mezi tvoje nejoblíbenější?
Mám rád všechny svoje boty, proto jich nevlastním desítky, aby se na všechny dostalo. Za všechny bych jmenoval asi svoje první Prestige – nízké žlutomodré s fotopanoramatem New Yorku na bocích. Myslím, že toho pamatují nejvíc.

 

 

Témata: