Úletem týdne je švédský rapper s dready

matoush

Belgičan Milow se postupně probíjí do jedné evropské hitparády za druhou. Naopak Eminemovi se nedaří, jeho We Made You navázalo na neúspěšnou sérii a zůstalo pod vrcholy. Možná by si měl Eminem nechat narůst dready jako dnešní Úlet týdne…

Už po tři týdny zůstávají první dvě místa amerického Billboard Hot100 Music Chartu beze změny. Okupují je song Boom Boom Pow od skupiny Blacky Eyed Peas a Lady GaGaPoker Face. Na třetí příčce se tentokrát umístil Kid Cudi a jeho Day’N’ Nite; trojka je zatím nejlepší umístění, kterého během 15 týdnů na billboardu dosáhl. Na čtyřku usedli Jamie Foxx a T-Pain a jejich Blame It, TOP 5 uzavírá Right Round od Flo Ridy.

Negustovní Milow dobývá hitparády
V Británii je na jedničce opět Number 1 od Tinchyho Strydera a N-Dubz. Třetí v minulém týdnu, song I’m Not Alone Calvina Harrise se propadl na čtvrté místo a uvolnil tak bronzovou pozici pro trio Elton John, Ironik a Chipmunk s novou verzí hitu Eltonova Tiny Dancer, který má název doplněný o dovětek (Hold Me Closer). Song vyvolává rozporuplné reakce. „Originál je bezva, tohle je o ničem,“ píše posluchačka z Londýna. Novinku naopak hájí 24letý Iji: „Elton to asi úplně neodsoudil, když souhlasil s uveřejněním. Mimoto je teď úplně jiná hudební éra, měli bychom to respektovat a neodsuzovat každou novinku.“

Poslechněte si Tiny Dancer

http://www.youtube.com/watch?v=tO9rLV_ieYc

Začátkem února jsme vám ukázali belgického Milowa, který v Nizozemsku provokoval klipem, ve kterém mu z úst vytékal sliz. Dnes, o tři měsíce později, dobývá hitparády v dalších zemích. Song Ayo Technology je druhý v Rakousku, třetí ve Švýcarsku, na šestce ho nalezneme ve Švédsku. Je zároveň také druhou nejstahovanější písní u našich západních sousedů. A prý zdaleka není u konce. Milow říká, že chystá vítězné tažení Evropou.

Poslechněte si Ayo Technology od Milowa

Eminem tedy zatím nepřesvědčil
Do belgického ultratopu promluvilo blížící se semifinále Eurovision Song Contestu. Na prvním místě se zde umístila reprezentantka Turecka Hadise a její píseň Düm Tek Tek. Song trefně ohodnotila osmnáctiletá Penny: „Obvyklá turecká melodie, obvyklý turecký příspěvek do Eurosongu – zpěvačka v podprsence, která kvílí jako Helena Paparizou.“ A proč tedy píseň zabodovala v belgické hitparádě? Je to jednoduché, Hadise byla semifinalistkou belgické SuperStar.

Poslechněte si Hadise, tureckou zástupkyni v Eurosongu

Nový singl Eminema We Made You zatím příliš nepřesvědčil. Mezi nejlepších pět se dostal jenom v Austrálii (3. místo), na Novém Zélandu (2. místo) a ve Švýcarsku (4. místo). Nepříliš úspěšný byl i předchozí singl Break the Bottle. Ty tam jsou časy, kdy figuroval Eminem na prvním místě v deseti zemích zároveň. Že by přicházel soumrak sprostého a přehnaně svalnatého rapu?

Důkazem toho, že se dá rapovat i jinak, je švédský Promoe. Jeho hit Svennebanan se tento týden ocitá na 5. příčce sverigetopplistanu. Po uveřejnění písně na serveru Youtube ji během sedmi dnů shlédlo 120 000 diváků! Za netradiční „anarchistickou“ image se stává naším Úletem týdne.

Poslechněte si Svennebanan

Billboard Hot 100 Music Charts (USA)
1. Black Eyed Peas – Boom Boom Pow
2. Lady GaGa – Poker Face
3. Kid Cudi – Day ‚N‘ Nite
4. Jamie Foxx Featuring T-Pain – Blame It
5. Flo Rida – Right Round

theofficialcharts.com (Velká Británie)
1. Tinchy Stryder feat. N-Dubz – Number 1
2. La Roux – In For The Kill
3. Ironik feat. Chipmunk & Elton John – Tiny Dancer (Hold Me Closer)
4. Calvin Harris – I’m Not Alone
5. Lady GaGa – Poker Face

charts.org.nz (Nový Zéland)
1. Smashproof feat Gin – Brother
2. Eminem – We Made You
3. A.R. Rahman & The Pussycat Dolls – Jai Ho! (You Are My Destiny)
4. Flo Rida – Right Round
5. J. Williams – Ghetto Flower

dutchcharts.nl (Nizozemsko)
1. Lady GaGa – Poker Face
2. Lily Allen – Fuck You
3. Madcon – Beggin
4. Krezip – Sweet Goodbyes
5. Adele – Make You Feel My Love