Unavení Snow Patrol? Kdepak, hraví Snow Patrol!

Jana-Moravcova

Nedlouho po kratičkém a velmi povedeném EP Called Out In the Dark přinášejí Snow Patrol na předvánoční trh 2011 šestou studiovou desku Fallen Empires. Desku, která je v historii kapely tak trochu revoluční a velmi dlouhá, nejdelší ze všech dosavadních počinů Snow Patrol. Přesto povedená.

Na celosvětovou slávu si pětice Skotů Snow Patrol musela počkat až do úspěchu alb Final Straw (2003), kterého se prodaly tři miliony kusů a jen ve Velké Británii bylo pětkrát platinové, a Eyes Open (2006), jemuž vévodil hit Casing Cars. Vyšlapané mainstreamové cestičky se sympatičtí pánové drží stále a svým fanouškům, kteří komerční převrat ve zdraví přežili, servírují album, jenž nuluje vnímání pojmu „mainstreamové“.

S obsahem alba Fallen Empires jsme krátce seznámili na zářijovém čtyřskladbovém EP Called Out In the Dark (Kapesní balení Snow Patrol zní skvěle). To obsahuje výtečný stejnojmenný hit, který posloužil jako singl nejen pro EP, ale také pro novou desku, a titulní skladbu Fallen Empires. Mezi tím ještě vyšel druhý singl, temný love song This Isn‘t Everything You Are se stadionovým potenciálem, ostatních jedenáct skladeb si kapela nechala na řadovou desku.

Fallen Empires nabízí procházku po rozličně skládaných a citově vypjatých skladbách. Kromě hudebního posunu od tvrdých kytarových riffů k hravějším a elektroničtějším aranžím překvapí i zajímavá barva vokálu Gary Lighbodyho. Ušetřena nezůstala ani celková image kapely. Z chlapců, zejména z Lighbodyho, se stali tak trochu hipsteři, a od alternativních rockerů se postupem času vypracovali na indie rockery, možná i indie popaře.

Není to ale zase takové překvapení. Lighbody dlouho nemohl lapit múzu a ve chvíli, kdy si k němu konečně přisedla, vyšvihl ze samé radosti rozmanitou třináctipísňovou kolekci, v historii kapely nejdelší. I přes vážná témata je z alba díky elektronice cítit radost; odklon od tvrdšího rocku se projevuje nejen uniformními tanečními beaty (The Weight of Love), ale hlavně zmíněnými hravějšími aranžemi (The Symphony, Berlin, Those Distant Bells).

Původní skalní fanoušky tenhle posun možná odradí, kapela ale na cestách s novou deskou pravděpodobně nabere i spoustu nových nadšenců. Nejnovějším koníčkem Snow Patrol je totiž inspirace v Leftfield, LCD Soundsystem a opisování od U2 z alba Achtung Baby. Z kdysi unavených Snow Patrol je nyní banda nabitá energií, hravostí a zálibou epických baladách bez patosu.

Mise započatá skladbou Take Back to the City na albu A Million Hundred Suns je dokončena. Snow Patrol tentokrát nahráli výtečné, harmonické album bez vyloženě slabého místa. A že je šedesát minut dlouhé? To vůbec nevadí.

Snow Patrol – Fallen Empires
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 57:17
Seznam skladeb: I’ll Never Let Go, Called Out In the Dark, The Weight Of Love, This Isn’t Everything You Are, The Garden Rules, Fallen Empires, Berlin, Lifening, New York, In the End, Those Distant Bells, The Symphony, The President, Broken Bottles Form a Star

Témata:,