Underworld v Praze plavali mezi mraky

petradamek

Na den přesně po dvou letech se do Česka vrátila britské dvojka Underworld. Tentokrát vyměnila velké festivalové pódium za skromnější klubové, což ale vůbec nevadilo. Karl Hyde a Rick Smith totiž v SaSaZu rozjeli skvělou taneční party.

Prodloužený víkend, právě ukončený velký festival a mezi „běžnými“ fanoušky hudby nepříliš oblíbený klub SaSaZu – to byly nejspíš hlavní důvody, proč koncert Underworld málem skončil fiaskem. Marketingové a cenové manévry s lístkem (za cenu 1150 Kč zároveň sloužil jako vstupenka na příští ročník Prague City Festivalu) se taktéž příliš neosvědčil a nebýt „last minute“ akce s druhou vstupenkou zdarma, možná by v klubu tancovali jen sami pořadatelé.

To se však naštěstí nestalo a do Holešovic nakonec dorazila poměrně slušná návštěva. Ba co víc, když se úderem jedenácté kultovní dvojka doprovázená třetím oficiálně-neoficiálním členem Darrenem Pricem objevila na pódiu, většina osazenstva se od barů přesunula na taneční parket. A to v SaSaZu zdaleka nebývá samozřejmostí.

Underworld – Born Slippy

Veškerou pozornost na sebe okamžitě strhnul vokalista Karl Hyde. Vedle zpěvu se totiž ukázal také jako skvělý tanečník. Jeho vláčné pohyby, jež se ztrácely a znovu objevovaly v hustě produkovaném dýmu, evokovaly stav nirvány, a jeho nadpozemsky euforický výraz ve tváři plavbu mezi mraky. Ať už si před show prohnal nosní sliznicí cokoliv, či šlo jen o hrané divadélko, celou devadesátiminutovku si evidentně užíval.

Přestože bylo jasné, že většina osazenstva čeká hlavně na kultovní pecku Born Slippy, jenž je dost možná slavnější než sama kapela, trojici na pódiu se podařilo rozpumpovat klub už mnohem dřív. Publikum bouřilo pokaždé, když se mezi jednotlivými linkami a sekvencemi objevil první náznak další pecky a vedle časem prověřených Pearl’s Girl, Rez nebo King Of Snake.

Underworld – Between Stars

Až překvapivě dobře uspěly také novinky z loňské desky Barking. Ozvaly se sice hlasy, že nový materiál, konkrétně Between Stars a Always Loved a Film, zní až moc diskotékově. Možná ano, přesto v konfrontaci se starší a rychlejší produkcí ostudu neudělaly. A když v závěru konečně spustil úvodní beat očekávané Born Slippy, nebyl nadšený křik k umlčení a les rukou k utišení.

Underworld se na scéně potulují přes čtvrt století a i kdyby žili a čerpali jen ze svojí někdejší nejslavnější éry, člověk by jim to neměl za zlé. Jenže oni nestagnují. I tenhle koncert byl důkazem, že neřekli poslední slovo.

Underworld + Cartonnage
Praha, SaSaZu, 6. července 2011

Témata:,