Unikátní výstava: Pojďte se podívat na snímky z let 1930 až 2015 od těch nejlepších fotografů

Redakce

Výstava fotografií z vysokohorského prostředí od devatenácti autorů obohatí letošní program Mezinárodního festivalu outdoorových filmů. Autory snímků pořízených v letech 1930 až 2015 jsou mimo jiné přední čeští a slovenští horolezci.

Oznámil to ředitel festivalu Jiří Kráčalík. Přehlídka začne 9. října v Ostravě a skončí 12. prosince v Praze. Mezi tím navštíví několik desítek měst či obcí v Česku a na Slovensku. Celkem se budou snímky promítat na 46 místech.

Bohatý doprovodný program letošního festivalu zahrnuje zejména retrospektivní výstavu horské a horolezecké fotografie Mezi nebem a zemí. Tento projekt, který dosud nebyl na území České republiky a Slovenska v takovém rozsahu zrealizován, představí díla z let 1930 až 2015 od devatenácti autorů.

Příznivci kvalitní fotografie se mohou těšit například na ojedinělé snímky Viléma Heckela, Jana Červinky, Karola Plicky, Jiřího Kolbaby, Libora Uhra, Leopolda Sulovského nebo Radka Jaroše. Výstava proběhne v Ostravském muzeu od 4. září do 25. října. „Tuto výstavu pořádáme u příležitosti padesátého výročí první oficiální československé horolezecké expedice do asijských velehor,“ řekl Jiří Kráčalík.

Součástí doprovodného programu bude už tradičně i akce pro celou rodinu Outdoorová Ostrava. Ta se uskuteční 26. září v areálu Forum Nová Karolina. „Kromě osvědčených atrakcí, které se každoročně těší značné oblibě, si příchozí užijí spoustu outdoorově laděných novinek,“ řekl dále Kráčalík. Návštěvníci se tak mohou například těšit na zasněženou sjezdovku.