Únos vlaku 1 2 3 může unášet jen skalní „skottovské“ fanoušky

Marek-Bartos

V duchu hesla „únosů v kinematografii nebylo a nebude nikdy dost“ přichází do kin nový akční trhák Tonyho Scotta s příznačným názvem Únos vlaku 1 2 3. Fanoušci hollywoodského matadora akce a rychlého střihu se již nepochybně třesou nedočkavostí. A opravdu: nový snímek je tradičně „scottovský“. Vzkaz pro ostatní: nic mimořádného s ním neprožijete.

Režisérská škola bratrů Scottů přirostla k srdci mnoha divákům po celém světě. Především těm je určen nový film Únos vlaku 1 2 3. Ostatní by si měli rozmyslet, zda jim skutečně stojí za to zaplatit tak nekřesťanské peníze za značně omšelé téma – únos.

Natočit pokračování nebyl dobrý nápad
Ani Tony Scott, o něco méně slavný bratr režiséra Ridleyho Scotta, totiž kupodivu nedokázal přetavit tento zrezivělý akční prvek do zajímavého formy. Režisér si navíc už tak těžkou pozici paradoxně ztížil rozhodnutím natočit adaptaci románu Johna Godeyho. Ten se již jednou objevil na plátně v poměrně kultovním krimi z roku 1974 Pelham 1 2 3, na který odkazuje třeba Quentin Tarantino ve svých Reservoir Dogs. Jenže vyrovnat se takové klasice, která staví na dobově překvapivé zápletce o terorismu, vyžaduje od současného tvůrce přinejmenším zcela originální pojetí. Ale Tony Scott zde bůhvíjakou kreativitou neoplývá.

Režisér si zakládá především na efektní vizualizaci
Denzel Washington
hraje ve filmu obyčejného dispečera new yorského metra. Jednoho dne jeho pracovní stereotyp nabourá padouch Ryder (John Travolta) a jeho zdivočelá banda, která drze unese vagón metra s nevinnými cestujícími. Hlavní hrdina se tak stane vyjednávačem, který tlumočí zděšenému starostovi bezpříkladné zloduchovy požadavky. Na to, aby sehnal deset milionu dolarů má politik pouhou hodinu! A hle, pan Adrenalin vstoupil na scénu!

Podívejte se na trailer filmu

http://www.youtube.com/watch?v=SIYGrhXg0aI

A teď upřímně. Na Únosu vlaku 1 2 3 není nic zajímavého. Od úvodních titulků, složených z efektně sestříhaných obrazů města New York, tušíte, jakým směrem vás film povede. Je až k nevíře, kolik „únosových“ klišé se ve scénáři nachází: od důvěrného seznámení zločince s vyjednavačem přes vyšší filozofický cíl padoucha až po prvek obyčejného, obtloustlého chlápka (Washington), který zachrání zástupy nevinných. Tony Scott však především bazíruje jako obvykle na efektní vizualizaci. Jenže ani v jeho oblíbené disciplíně, kterou bychom mohli poťouchle nazvat „roztřes kameru, rychle sestříhej“ nic nezachránil; naopak otřelými kamerovými postupy snímek přikryl ještě kýčovitější dekou. A tak vlastně jedinými zářnými momenty jsou hvězdné tváře a jména hereckého dua. A to je na film, který měl zřejmě o něco větší ambice, rozhodně velmi málo.

Únos vlaku 1 2 3 (The Taking Of Pelham 1 2 3)
USA / VB, 2009, české titulky
Režie: Tony Scott
Hrají: Denzel Washington, John Travolta, James Gandolfini, Jason Butler Harner, Luis Guzmán, John Jurturro, Ramon Rodriguez, Michael Rispoli, Tonye Patano
Premiéra v ČR: 3. září 2009