Úplně nahá Bat For Lashes

Jiri-Vanek

Její otec je trenér, bratranec přeborník ve squashi a ona závodně zpívá. Řeč je o Bat For Lashes, britské písničkářce s pákistánskými kořeny, která po třech letech vydává album nazvané The Haunted Man. Hudebně je novinka ještě pestřejší než dvě předchozí alba (možná, že si vzpomenete na Björk), navíc silnější o osobní zpověď.

Natasha Khanová, jak zní skutečné jméno zpěvačky a multiinstrumentalistky známé jako Bat For Lashes, byla za první dvě alba nominována na britskou prestižní cenu Mercury, takže její letošní deska bylo na pitchforcích očekávána s velkým napětím. Tím spíš, že Khanová (fun fact: její otec byl trenérem jejího bratrance, který byl něco jako Wayne Gretzky v hokeji, až na to, že ve squashi a z Pákistánu) během příprav desky trpěla pověstnou tvůrčí krizí jako zvíře.

Není divu; obě její první desky byly osobní výpovědí dívky, která žije svůj život jako umělecké dílo, nebeského stvoření obdařeného obřím, snad až nepříjemným talentem pro vymýšlení příběhů. Na třetí desce The Haunted Man tedy musela přijít s něčím novým – ne kvůli kritikům, ale kvůli vlastní oddanosti autenticitě.

První singl Laura, postavený jen na jemném doprovodu klavírů a pozounů, není úplně typický a ukazuje tvorbu Bat For Lashes v nezvykle umírněné poloze. Ale obracet pozornost k tak podbízivé věci, jako je singl, na to se u Nataši nehraje. Nikdy se nesnažila být singlovou přebornicí (byť na některé její písně se dá při dobrém remixu docela dobře tancovat); koneckonců dvojka Two Suns byla konceptuální album, v němž se hudebnice převtělila do svého alter ega jménem Pearl, jak sama říká “destruktivní blonďaté femme fatale mystičtějšího já” (což překvapivě nebylo na škodu).

Poslechněte si Bat For Lashes v YouRadiu

Hudebně Bat For Lashes samozřejmě pokračuje po vyšlapané cestě. Křehké aranže funkčně využívají nejrůznější zvuky a nástroje.

Skladba All Your Gold je postavená na harfě a cinkání na dvě skleničky, ve Winter Fields zní impozantní, až filmové smyčce, v syntezátorové The Haunted Man připomene zpěvačka ze všeho nejvíc Björk. Stejně jako ona (nebo jako třeba naše Lenka Dusilová) používá Bat For Lashes svůj hlas jako další nástroj: v úvodní Lilies zní jako Madonna na desce Ray of Light, v alternativnější Horses of the Sun znepokojuje zpěvem nazpívaným ve dvou oktávách.

Z textů Bat For Lashes je nejvíc cítit odkaz Patti Smith nebo Tori Amos, silných žen historie té části moderního popu, který nerezignoval na snahu o autentickou výpověď. Byť autentická výpověď může někdy vypadat úplně stejně jako marketingový trik – Bat For Lashes se na obal svojí desky nechala vyfotografovat nahá, což samozřejmě vzbudilo menší ohlas, než když to samé udělala Rihanna.

Bat For Lashes - The Haunted ManAle Bat For Lashes je na The Haunted Man na rozdíl od Lucie Bílé opravdu “úplně nahá”; na prvních dvou albech vyprávěla příběhy, na The Haunted Man vypráví o sobě. A jen na vás, nakolik se necháte vtáhnout.

Každopádně máte-li lehce těžkomyslnou přítelkyni nebo kamarádku s uměleckými sklony, mám pro vás tip na výborný dárek.

Bat For Lashes – The Haunted Man
Vydavatelství: Parlophone
Celkový čas: 51:28
Seznam skladeb: Lilies, All Your Gold, Horses Of the Sun, Oh Yeah, Laura, Winter Fields, The Haunted Man, Marilyn, A Wall, Rest Your Head, Deep Sea River

Témata: