(Ne)usněte o Vánocích se Susan Boyle

Jana-Moravcova

Přesně po roce od debutu I Dream a Dream vydává Susan Boyle své druhé album The Gift. Devětačtyřicetiletá Skotka ale ani na letošní předvánoční novince neukáže nic z vlastní tvorby. Zato nás podle svých slov nechá nakouknout do atmosféry šedesátých let, o kterých tvrdí, že byly „její érou“. My sice nevíme, jak tradiční vánoční koledy souvisí s šedesátými lety, ale budeme se tu záhadu snažit rozluštit.

Susan Boyle netřeba dlouze představovat. Debutové album téhle finalistky soutěže Britain´s Got Talent 2009 I Dreamed a Dream jí vysloužilo titul nejprodávanějšího umělce roku s více než devíti miliony prodaných kusů. Připočteme-li k tomu skoro půl miliardy shlédnutí jejích videí na Youtube, můžeme si myslet, že má vše, po čem kdy toužila.
Jedno jí ale chybí: vlastní písničky. Nonšalantní dáma ze zasmušilého Skotska spojuje své jméno hlavně s hladivými reprodukcemi slavných melodií. V talentové soutěži to byla zmiňovaná I Dreamed a Dream z muzikálu Bídníci, na debutovém albu zase například Wild Horses od The Rolling Stones.
Ve stopách první desky jde i letošní novinka The Gift, která (opět v produkci Stevea Maca) přináší "pohodovou", ovšem naprosto sterilní atmosféru pro dlouhé zimní večery. Tentokrát se silnou příchutí nadcházejících Vánoc.

Všechny skladby z The Gift si můžete poslechnout tady

Samotná Susan o své druhé desce říká, že prezentuje 60. léta, která bezmezně miluje. The Gift se ale v prvním plánu prezentuje v podstatě jako vánoční album. Stěžejní část desky totiž tvoří tradiční anglické koledy jako The First Noel či Holy Night i koledy s náboženskou tematikou (Away In a Manger, Make Me a Channel of Your Peace).
Jakési slavnostní atmosféře tedy napovídá nejen obsah, ale i zvuk, kterému vévodí Susaniny bezchybné vokály a doprovod sborů. V případě Away In a Manger či O Come All Ye Faithful se o sbory postaraly dětské hlásky.

Away In a Manger

http://www.youtube.com/watch?v=pXKijHULTz4

K šedesátým letům nelze vztahovat ani kýčovitou coververzi Perfect Day z roku 1972 od Lou Reeda. Tomu se v podobě Perfect Day povedlo složit dokonalou syntézu romantiky a věcnosti, v podání Boyle písnička tuhle plastičnost úplně ztrácí. Platí to i o tisíckrát reprodukované Hallelujah

).

Coververze Perfect Day od Lou Reeda

http://www.youtube.com/watch?v=_vngVlmaIqY

Jediný kousek, který pochází ze „šedesátek“, je koleda Do You Hear What I Hear (

) z roku 1962 od Noëla Regneye. Společně se Susan jí zpívá newyorská lékařka Amber Stassi, která vyhrála soutěž Susan hledá (Susan‘s Search). O co šlo? Soutěžící měli nahrát na video sami sebe, jak zpívají koledu Tichá noc a video umístit na Susanin Youtube kanál. Vyhrála právě Amber, která jako cenu dostala možnost střihnout si duet na Susanině novém albu. A jelikož Susan vybírala vítěze opravdu pečlivě, výsledek nedopadl vůbec špatně. Nic to ovšem nemění na tom, že šedesátkovou záhadu může rozluštit snad jen sama Boyle podrobnějším vysvětlením svého záměru.

Nesu nesu koledu, usnul jsem s ní na ledu
Susan Boyle svou úlohu v showbysnysu zvládá na jedničku. Nehrne se do projektů, se kterými se neztotožňuje, a i proto její coververze nikdy nebyly a nejspíš ani nebudou pro cílovou skupinu v podobě mladších ročníků. Těm její reprodukce tradičních skladeb, do kterých sice dává sebe, ale stále ve stejném, pobožném módu, zákonitě musí připadat jen jako další a Susane Boyle  - The Giftdalší opakování.
The Gift je zkrátka ve výsledku stejná ukolébavka jako Susanina prvotina, jen s jinými skladbami v tracklistu. Asi s ní nebudete mít špatné Vánoce. Jen nezaručujeme, že je celé neprospíte.

Susan Boyle – The Gift
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 35:13
Seznam skladeb: Perfect Day, Hallelujah, Do You Hear What I Hear, Don’t Dream It’s Over, First Noel, O Holy Night, Away In A Manger, Make Me A Channel Of Your Peace, Auld Lang Syne, O Come All Ye Faithful

Témata: