Uspějí La Roux s retro stylem 80. let? V hitparádách se jim daří

matoush

V souhrnu 14. týdne hitparád se dozvíte, že Lady GaGa je zpět na čele většiny žebříčků. Ukážeme vám slibného nováčka na britské electropopové scéně. Kromě toho uvidíte i zpěvačku, která, ač pochází z Islandu, zpívá o džungli. Nebo si budete moci poslechnout nový song z dílny člena skupiny Aqua.

Jedničkou amerického Billboardu je tento týden Poker Face Lady GaGa, která zde vystřídala Right Round od Flo Ridy. Jediným nováčkem v TOP5 je píseň Blame It od Jamieho Foxxe ve spolupráci s T-Pain (minule 7. místo).

Lady GaGa se vrací na výsluní
V Británii se od minule odehrála jediná změna: remake soundtracku filmu Milionář z chatrče Ja Ho (You Are My Destiny), kterým chce skupina Pussycat Dolls spasit svět, se vyšvihl na trojku. Na špici zůstává Poker Face od Lady GaGa. Po určité stagnaci se tedy vrátila na první místo většiny světových žebříčků. Kromě Billboardu a theofficialcharts.com je jedničkou i v Rakousku, Nizozemsku, Německu či Francii. Druhá je v Rusku, čtvrtá například v Dánsku… Novinkou britského TOP10 je druhý singl electropopového dua La Roux nesoucí název In For The Kill, který najdeme na sedmičce. „Pokoušíme se dělat pop music takovou, jaká bývala v osmdesátých letech," říká zpěvačka dua Elly Jackson v rozhovoru pro BBC. „V té době byla pop music nositelkou příběhů, dnes už tuto funkci nemá.“

Poslechněte si elektropop od La Roux

http://www.youtube.com/watch?v=ELRD8ZMYmrA

Závan divočiny přináší belgický Ultratop. Na čtvrté příčce tohoto žebříčku najdeme píseň Jungle Drum od Emiliany Torriny. „Hořím, jsem ten okamžik mezi jiskrou a plamenem. Čti mé rty, říkají líbej, líbej, líbej,“ svádí v písni islandská zpěvačka. „Chtěla jsem vyjádřit, jak se cítím, jak mám tep nabitý živelností džungle, jakou mám chuť se bavit,“ vysvětluje. Dánsko opět ovládl fenomén jménem X-factor. Vítězka tamního druhého ročníku této televizní soutěže Linda Andrews je tento týden na vrcholu hitparády se svou vítěznou písní Det bedste til sidst. Autorem je Søren Nystrøm Rasted, bývalý člen skupiny Aqua, která se proslavila zejména hitem Barbie Girl.

Dánsko a factor X

Staré romantické Mexiko
Úletem týdne je tentokrát Bůh. Bůh (el rey) je totiž často užívaná přezdívka pro Vincenta Fernandéze, mexického folkového zpěváka a herce. Rád o sobě říká, že reprezentuje „staré Mexiko s romantikou rančů, atmosférou revoluce a záletnických kovbojů“. Mexičané zřejmě milují „staré Mexiko“, Vincentovo album Primera Fila je v žebříčku prodeje na prvním místě. Autora tohoto článku ale navedlo k závažné otázce: Nevíte někdo, kde koupit sombrero?

Podívejte se na starého mexického romantika

http://www.youtube.com/watch?v=hNoALoArr-Q

Billboard Hot 100 Music Charts (USA)
1. Lady GaGa
– Poker Face
2. Flo Rida – Right Round
3. Soulja Boy Tell ‚em Featuring Sammie – Kiss Me Thru The Phon
4. T.I. feat. Justin Timberlake – Dead And Gone
5. Jamie Foxx feat. T-Pain – Blame It

theofficialcharts.com (Velká Británie)
1. Lady GaGa
– Poker Face
2. Noisettes – Don’t Upset The Rhythm (Go Baby Go)
3. Ar Rahman feat. Pussycat Dolls –  Jai Ho (You Are My Destiny)
4. Flo Rida – Right Round
5. Beyoncé – Halo

italiancharts.com (Itálie)
1. Arisa
– Sincerità
2. Marco Carta – La forza mia
3. Amy Macdonald – This Is The Life
4. Malika Ayane – Come foglie
5. Povia – Luca era gay

Hitparade.ch (Švýcarsko)
1. Lady GaGa
– Poker Face
2. Flo Rida – Right Round
3. Mando Diao – Dance With Somebody
4. Silbermond – Irgendwas bleibt
5. James Morrison feat. Nelly Furtado – Broken Syringe