Už! Richard Müller je zpátky s výbornou elektro deskou

Jiri-Vanek

Richard Müller se poslední dobou objevoval spíš na stránkách bulváru než v hudebních médiích. Tři roky po ohlášení konce kariéry ale přichází s novou deskou Už. Spojil se na ní se čtveřicí mladých slovenských elektronických hudebníků a novým albem navazuje tam, kde před pětadvaceti lety začínal s elektropopovým Banketem. Zní to skvěle.

Čtveřice Slováků P. Graus, M. Kachút, S. Solovic a T. Zubák pro Richarda Müllera složila (kromě písně ) a zprodukovala celé elektronické album. Samozřejmě nečekejte žádný electroclash, v mnoha skladbách se ale ukazuje, že přestože je Richard Müller zavedená rádiová značka, experimentů se rozhodně nebojí.

Kapela Richarda MülleraPísně z Už se dají snadno rozdělit do dvou skupin. Do první patří ty, které jsou postavené na klavíru či akustické kytaře a které  elektronické zvuky jen jemně dotvářejí. To jsou třeba erotikou prodchnuté Sviečky, takřka dětská písnička Majú ma rady nebo vygradovaná Čiara. Ne že by byly slabé, ale nejsou pro album tak charakteristické. Mohly by se v podstatě objevit na leckteré předchozí Müllerově desce.

Mnohem zajímavější je Už v okamžicích, kdy se všechny elektronické mašinky rozjedou naplno a v některých instrumentálních pasážích si už nejste úplně jistí, jestli posloucháte nového Müllera, nebo třeba takové Ladytron. To je případ úvodního singlu Už, neuvěřitelně rozjeté Čo ťa bolí?, která se ze sloky připomínající U2 vyklene do takřka killersovského refrénu, nebo dvojice jarofilipovských melodií Do nemoty a Za horúca.

Poslechněte si ukázku z Čo ťa bolí?
Poslechněte si ukázku ze Za horúca

Drobné chyby: horší produkce a pár banalit v textu
Jsou tady i kroky vedle, byť většinou na úrovni produkce jednotlivých písniček: dramatické smyčce v Netreba jsou dramatický omyl, harfa a smyčce dělají ze Zobuď ma podivný hybrid filmové hudby a elektronického běsnění, refrén Nočného vtáka je banální diskotéková odrhovačka. Méně je někdy více, chtělo by se občas říci, ale jinak patří producentům alba za Richarda Müllera model 2010 absolutorium.

Koukněte na klip k Už

http://www.youtube.com/watch?v=VN3c8iA6fI0

Texty (šest si jich napsal Müller sám, o pět se postaral Vlado Kraus) oscilují mezi banalitami (Hluk) a silnými osobními zpověďmi (Čo ťa bolí, Netreba, Čiara), naštěstí většinou jsou mnohem blíž druhé zmíněné alternativě.

Richard Müller, přiznejme si, nikdy nenatočil vysloveně špatné album. Takže není ani takové překvapení, že to poslední, Už, je výborné.

Richard Müller – Už
Vydavatel: Sony Music
Skladby: Už, Sviečky, Hluk, Majú ma rady, Nočný vták, Do nemoty, Čo ťa bolí?, Čiara, Za horúca, Netreba, Zobuď ma
Celkový čas: 42:15

Témata:,