V boji proti podzimnímu splínu nasaďte do první linie Tomáše Kluse


Opustíme ohrané klišé, že Tomáš Klus je jeden z největších talentů poslední doby. Opustíme i chvalozpěvy na jeho originalitu. Mezi českými hudebníky prostě ční jako zjevení, pevně drží kytaru a příběhy chrlí s úsměvem a lehkostí jarního vánku. Tomáš Klus s druhou desku Hlavní uzávěr splínu říká jasně: Nemusíte mít odžito svoje, abyste byli dobrým písničkářem.

Málokdo zní tak pozitivně, i když zpívá o relativně vážných věcech. Vlna nadšení, ze které toho dost cákne také na posluchače, ale projíždí tělem Tomáše Kluse i ve chvíli, kdy světu sděluje „banální“ informace o tom, jak  se jeden nezavděčí svým učitelům na škole (DA.MUklův meč). Všechno, co Tomáš Klus vypustí z pusy, tak nějak sympaticky a saozřejmě plyne zabalené do tónů kytary, na kterou hraje s energií sobě vlastní.

Tomáš Klus a sladký hošík? Kde jste to, proboha, slyšeli?
Je nutné podotknout, že Tomáš Klus není líbezný klouček pro dospívající děvčátka, jehož tklivé rádiové melodie lámou srdce. Na desce Tomáš odhalí hlavně duši písničkáře-instrumentalisty. Tenhle kluk s kytarou nepíše primárně Jiří Kučerovský a Tomáš Kluspřeslazené písně o lásce, ale hravé songy plné obratných textů. Byť, pravda, někdy malinko upovídané.
A pak jsou tu ještě všechny ty milé barvy, kterými písničky obalí, aby vás v polovině desky nepřesytil: hospodský nádech díky harmonice dostal track Lenka,  hrubost ostříleného seveřana, ruština a tvrdá kytara  zase ozvláštnily písničku Malčik, známou z filmu Anglické jahody.

Všechno, co mám, klidně zahraju vám enface
Tomáš Klus se ve své zmíněné, většinou ale sympatické upovídanosti občas rozhodně rozdat ze sebe úplně všechno, včetně nějakých těch citů. Tady si pak nemůžeme nevšimnout jisté – byť přiznané –  podobnosti s jiným českým zpěvákem: písničky VeSmíru a Nenávratná, doprovázená klavírem a Klusovou spolužačkou z DAMU, jako by vypadly z dílny Richarda Krajča, což by mohlo evokovat vykrádání dílny severomoravského „spolurodáka“. Tak tomu ale není. Jako ozvláštnění desky jsou Krajčovy nálady i barva hlasu fajn, hned v dalších písničkách ale zjistíte, že nejlepší je ten Tomáš Klus, který jede sám za sebe. Víc mu prostě sluší hudební vizáž rozverného, veselého kluka, kterému ale nic nebrání, aby po večerech přeladil na romantickou notu.

DA.MUklův meč živě

První Klusova deska Cesta do záhu(d)by nebyl jen nicotný střípek, který rozvířil české hudební bazény. Tomáš se díky němu slušně prořízl do hudebního světa, ve kterém sbírá fanoušky a obdivovatele i mezi filmovými režiséry. Ne nadarmo tvoří tři bonusy na novince písničky ze soundtracku k filmu Anglické jahody (Navěky zpívá společně s Anetou Langerovou).
Mimochodem, pokud byste chtěli Tomáše Kluse vidět živě, tak pospěšte. Zrovna brázdí Českou republiku na své koncertní „tkaničce“. Uslyšíte ho s kamarádem – skvělým kytaristou Jiřím Kučerovským, se kterým novou desku nahrál.

Tomáš Klus – Hlavní uzávěr splínu
Vydáno: 12.10.2009
Celkový čas: 48:54
Skladby: Neklid, DA.MUklův meč, VeSmíru, Psáno u zpráv, Nenávratná, AsiJat a Eva, Lenka, Z deníku (Grušence), LeHomoLe, Přičichnutí alergikovo, Markétce, 17B, Sentiment na tři doby; bonusy Chybíš mi, Malčik, Navěky