V Dolních Dunajovicích se konal první ročník benefičního koncertu „Křídla motýlí“


Tento víkend se na jižní Moravě pod záštitou hejtmana Jihomoravského krajev obci Dolní Dunajovice konal historicky první ročník dolnodunajovického rejdění a benefičního koncertu „Křídla motýlí“ s výtěžkem pro občanské sdružení Debra – nemoc motýlích křídel.

Počasí bylo jako aprílové. Během tzv. rejdění, kde byli pro příchozí diváky připravené stánky s občerstvením, ale i s atrakcemi pro děti, slunce vystřídala bouřka a pořadatelé se nešťastně dívali k nebi, ale nakonec to vypadalo, že si počasí v Dolních Dunajovicích přece jen někdo objednal. Kolem šesté hodině v podvečer déšť ustal a koncert na návsi mohl začít. Moderátorka Markéta Mayerová měla velkou radost, že v hledišti vidí tolik diváků a hned na začátku přivítala starostu Dolních Dunajovic Josefa Hasníka, zástupkyni o.s. Debra Anitu Gaillyovou a zpěváka a producenta v jedné osobě Martina France, kteří se s diváky přivítali a koncert mohl už bez deště začít.

Jako prvním byl dán prostor dívkám, které s touto těžkou nemocí bojují už nějaký ten pátek, Kateřině Vlastové a Olze Joklové. Jejich hudební číslo zahájilo celý večer. Olga Joklová zazpívala za doprovodu saxofonu, na který hraje Katka Vlastová a jejich procítěný zpěv a bezchybné tóny všechny doslova přišpendlily do lavic a v plno očích diváků se objevily slzy dojetí.

Po těchto dívkách ovládl pódium Sámer Issa, který ovšem jen těžko nacházel slova. „Obdivuji obě ženy, jakou sílu v sobě dokážou najít“. Později dodal, že si hned člověk uvědomí, jaké mnohdy řeší zbytečnosti. Odzpíval tři songy a jako jediný účinkující musel hned odjet, neboť na něj čekalo ještě vystoupení v Praze.

Pak už vystupoval interpret za interpretem. Markéta Zehrerová si střihla duet s chlapákem Jiřím Zonygou. Břeclavák Zonyga pak přidal ještě své 2 folkové písničky, včetně hitu Husličky o Vlasty Redla a další Moravák Petr Bende za doprovodu kytary rozezpíval hlediště svým hitem „Nad horů svítá“.

Součástí sobotního programu byl i křest nové etikety na víno vinařství Filipa Mlýnka a moderátorka Mayerová přiznala, že takový křest vidí poprvé v životě. „Tady u vás na Moravě je možné všechno,“ smála se moderátorka. A zároveň se hned losovali dárky pro přítomné diváky.

Na jevišti se postupně vystřídalo všech jedenáct účinkujících, včetně Marcely Březinové, kterou přivezl její syn Jan, Ilona Csáková, která dorazila z rodinné oslavy se svým manželem Radkem a zazpívala například hit „Malý vůz“, zatímco Martin France zazpíval Jihomoravanům úplně poprvé svůj nový song Uragán D.T. Velký aplaus sklidila i těhotná rockerka Leona Šenková, Slovák Thomas Puskailer, který přijel z Vídně se svou manželkou Abbie, nebo trio Holki.

Mezitím i lidé, kteří jeli okolo jen na kole nebo procházeli, přispěli do kasy na pomoc nemocným a pak pokračovali dále a to byl pro Martina France důkaz, že jeho snaha měla význam, neboť na šeku se objevila částka 40.680 korun. Několik lidí, včetně samotného producenta pak ještě narychlo přihodilo a tím se částka vyšplhala na 42.000 Kč.

No a na závěr přišly legendární a nestárnoucí Kamelie například se svým hitem Robinson, ale diváky překvapily i krásnou moravskou písní Teče voda, teče a rozloučili se roztleskávačkou Hej pane šenku, při které je přišla tancem na podium podpořit malá dcerka Jiřího Zonygy.

Pak už se kytar ujali zpěváci Bende a Zonyga a spolu s ostatními kolegy se s diváky rozloučili společnou závěrečnou písničkou Není nutno a všichni se shodli na tom, že první ročník je za nimi, tak ať tedy žije 2. ročník této smysluplné benefice.

Na následném společenském večírku ve Vinařském dvoře u Mlýnků se zpívající interpreti spojili i s cimbálovkou a zazpívali si několik moravských lidovek a ochutnali skvostná moravská vína.

Témata: