V Karlových Varech vyhrál belgický film Anděl u moře


Vítězem 44. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se stal celovečerní debut belgického režiséra a scenáristy Frédérika Dumonta Anděl u moře. Za příběh dvanáctiletého chlapce, jehož týrá psychicky nemocný otec, získal dnes ve Velkém sále hotelu Thermal Velkou cenu Křišťálový glóbus. Cena je spojená s čáskou 30 tisíc dolarů, tedy asi 560 tisíc korun. Český zástupce v hlavní soutěži chyběl.

John Malkovich dostal cenu za celoživotní přínos44. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je u konce. Hlavní cenu, Křišťálový glóbus za nejlepší snímek, získa belgický film Anděl u moře režiséra a scenáristy Frédérika Dumonta.  Slavnostní večer si nenechala ujít řada osobností, například exprezident Václav Havel, ministr zahraničí Jan Kohout nebo ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Jednu z cen předával také sympatický herec Antonio Banderas, který si z Varů odvezl cenu prezidenta festivalu. "Nestává se tak často, aby herec takového věhlasu a formátu, rozdal tolik autogramů a rozhovorů," glosoval jeho přítomnost moderátor večera  Marek Eben.

Povstaňte a zatleskejte Íráncům, žádal režisér
Publikum ve velkém sále karlovarského hotelu Thermal potleskem ve stoje ocenilo zejména amerického divadelního a filmového herce, režiséra a producenta Johna Malkoviche. Ten dostal od festivalu také Křišťálový glóbus. "Je to zvláštní být odměněn cenou za něco, za co jsem byl oceněn už mnohokrát a mnoha způsoby. Setkal jsem se s báječnými lidmi a pracoval jsem s takovými osobnostmi, že si toho opravdu vážím," řekl.
Mezinárodní porota v čele s francouzskou producentkou Claudií Ossardovou udělila dále zvláštní cenu (a odměnu v přepočtu asi  370 tisíc korun) íránskému subtilnímu psychologickému dramatu Dvacet, jež režíroval Abdolrezá Kahani. Ocenění autor věnoval íránskému lidu a vyzval diváky, aby mu potleskem vyjádřili svou podporu. Cenu za režii dostal německý film Andrease Dresena Whisky s vodkou.
Za herecké výkony byli oceněni dánská herečka Paprika Steenová (snímek Potlesk) a dva představitelé mužských rolí – Olivier Gourmet (Anděl u moře) a Paul Giamatti, který ztvárnil sám sebe v melancholické komedii Duše Paula Giamattiho. Zvláštní uznání navíc získal polský herec Filip Garbacz za roli ve filmu Sviňky.  

Režisér snímu Dvacet Abdolrezá Kahani. Porota dokumentárních filmů ocenila v kategorii do 30 minut snímek Wagah. Jeho dějištěm je jediný přechod na téměř 3000 kilometrů dlouhé indicko-pákistánské hranici a natočil ho režisér Suprijo Sen. Zvláštní uznání přiřkla porota tragikomedii jednoho z největších talentů polské dokumentaristiky Marcinu Koszalkovi nazvané Než to začne bolet.
V kategorii filmů nad 30 minut získal cenu slovensko-český dokument Osadné režiséra Marko Škopa. Z této vesničky na nejvýchodnější hranici Evropské unie se s cílem posílit cestovní ruch vydávají do Bruselu pravoslavný kněz, starosta a rusínský aktivista. Zvláštní uznání patří americkému dokumentu Žijeme na veřejnosti, za který už režisérka Ondi Timonerová získala cenu poroty na festivalu v Sundance.
Čtrnáct snímků zhlédla porota sekce Na východ od Západu, kde českou kinematografii zastupoval film Zdeňka Tyce El Paso. Porota udělila hlavní cenu ruskému snímku Jeden a půl pokoje Andreje Chržanovského, který v něm evokuje osudy americké básníka ruského původu a nositele Nobelovy ceny Josepha Brodského, vypuzeného začátkem 70. let do amerického exilu. Zvláštní uznání připadlo polskému snímku Prasklina režiséra Michala Rosy.
Diváckou cenu udělil deník Právo na základě ankety komedii Na velikosti záleží. Vznikla v koprodukci Izraele, Německa a Francie a popisuje i společenský tlak vyvíjený na lidi s nadváhou.

Festival v kostce:
Nejlepší film: Anděl u moře
Nejlepší herec: Olivier Gourmet (Anděl u moře) a Paul Giamatti (Duše Paula Giamattiho)
Nejlepší herečka: Paprika Steenová (Potlesk)
Nejlepší režie: Andreas Dresen (Whisky s vodkou)
Zvláštní cena:  Abdolrezá Kahani (Dvacet)
Cena za celoživotní přínost: John Malkovich
Nejlepší dokumenty: Wagah (do 30 minut) a Osadné (nad 30 minut)
Nejlepší film sekce Na východ od Západu: Jeden a půl pokoje
Divácká cena: Na velikosti záleží

Slavnostní večer doplnila projekce znělek festivalu, v nichž účinkovala řada hvězd, například herec Danny DeVito. Festival vzdal také hold umělcům, kteří v mezičase loňského a letošního ročníku zenřeli. 45. MFF Karlovy Vary proběhne podle slov jeho ředitele Jiřího Bartošky 2. – 10. července 2010.

Témata: