V Roxy řádil uragán Mr. Big. Pětiminutová sóla si ale mohl odpustit

Milan-Janecek

V obnovené původní sestavě se na podia vrátila americká rocková formace Mr. Big a ve vyprodaném klubu Roxy včera rozpoutala hudební smršť. Vynikající instrumentální a rock'n'rollový nářez té nejlepší americké provenience potěšil tisíce rockových fanoušků.

Mr. BigTo, co se zdálo zpočátku jen jako šeptanda na internetu, se tento rok stalo skutečností. Legendární americká kapela Mr. Big se vrátila v původní sestavě. Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan a Pat Torpey se sešli nejprve ve zkušebně, aby se k nadšení všech fandů vydali na japonské turné, po kterém následuje to současné, evropské.

Hned první skladba – klasika Daddy, Brother, Lover, Little Boy, solidní rockový nářez a unisono baskytary s kytarou hrané vrtačkami, posadila nacpaný klub Roxy na zadek. Bez oddychu se jelo dál, zazněly Take Cover, Alive And Kickin či Hold Your Head Up. Hitovku od Cata Stevense Wild World si už zazpíval celý sál. Kapela všechno zahrála brilantně a s citem, jen tu a tam si neodpustila pár zbytečných tónů navíc. Po závěrečné Addicted To That Rush následovaly ještě očekávané přídavky – další hitovka To Be With You a rock’n’rollový nářez Colorado Bulldog.

Dvouminutové sólo pochopíte, pětiminutové sotva
Fandové si během koncertu užili i několik vychytávek. Představte si třeba Billyho Sheehana, který hraje sólo na harmoniku a kolem krku má zavěšenou baskytaru, na kterou hraje zpěvák Eric Martin, anebo kytaristu Paula Gilberta, jak místo slidu (kovová trubička, kterou někteří kytaristé používají při mačkání strun kvůli specifickému zvuku) používá mikrofon.

Podívejte se na Mr. Big a To Be With You

Co tedy sráží Panu Velkému body za umělecký dojem? Jednoznačně jsou to zdlouhavé instrumentální pasáže. Ne, že by nebylo na co koukat, muzikantská ekvilibristika členů Mr. Big je dostatečně známá. Jenomže co je moc, to je příliš. Dvouminutové sólo se dá ještě pochopit, pětiminutové sotva. Přihlížejícím muzikantům sice možná poklesla čelist, koncert ale ztratil gradaci. Čestnou výjimkou bylo unisonové sólo basisty a kytaristy na dvoukrké kytary, kterým při hře drželi na jejich kytarách základní akordy bubeník a zpěvák.

Mr. Big
30. září 2009, Roxy, Praha

Témata:,