V sousedství Blink-182 si příliš zábavy neužijete

petradamek

Zpráva roku pro všechny pop-punkery: Blink-182 jsou zpět. Po osmi letech vydávají novou desku, opět mají chuť být spolu, skládat a koncertovat. Všechno by bylo skvělé, kdyby skvělá byla i nová deska Neighborhoods. Bohužel tak úplně není.

Poslední roky byly u Blink-182 ve znamení čekání. Nejprve se čekalo, jestli se trojice z Kalifornie dá po rozchodu v roce 2005 – oficiálně ohlášeném jako „nespecifikovaná pauza“ – vůbec někdy dohromady.

Když se tak stalo (čemuž paradoxně dopomohl až sled několik tragických událostí), čekalo se znovu. Tentokrát na novou desku, jejíž vydání kapela několikrát odložila, což způsobilo problémy s vydavatelstvím a dokonce odložení celého evropského turné.

Deska je nyní tedy na světě. Odpověď na otázku, stálo-li všechno to čekání za to, je však poměrně nejasná.

Blink-182 stále umějí napsat fungující pop-punkovou písničku jako za starých časů, o tom žádná. Hned dvě úvodní skladby Ghost on the Dance Floor a Natives jsu melodické a energické, jako by vypadly z dob Enema of the State a Take Off Your Pants and Jackets.

Pak tu máme pecku Heart‘s All Gone, skvělou punkovou vypalovačku, při níž navíc Travis Barker posouvá své bubenické umění na hranici geniality. Nad vodou drží celou desku hlavně tyhle tři kousky a několik autonomních popěvků.

Že jsou Blink-182 mnohem pomalejší a rozvážnější? V tom by problém nebyl, ba naopak – vždyť taková Heart’s All Gone Interlude, dvouminutová instrumentální předehra k výše zmíněné skladbě (dostupná bohužel pouze v deluxe verzi), je možná to nejemotivnější, co kdy trojice nahrála, nemluvě o niterní upřímnosti některých textů. Progres je dobrý, nikdo nemohl čekat, že tihle tři zůstanou do konce života bezstarostní a rozdovádění uličníci s muzikou zakonzervovanou v bujarých středoškolských večírcích.

Potíž je jednoduše v tom, že velká část nového materiálu je nevýrazná, bezbarvá, nezapamatovatelná a na to jsme u blinků nebyli v minulosti zvyklí. Skladby jako Up All Night nebo MH 4.8.2011 by nezářily ani v repertoáru domácích Clou nebo Jaksi Taksi, což pro někdejší pop-punkové hvězdy nevyznívá zrovna lichotivě.

Možná za to může nedostatek invence, možná ztráta dlouholetého producenta Jerryho Finna. Možná Mark, Tom a Travis postupem let vyčpeli nebo se z nich naopak staly natolik výrazné osobnosti, že jejich opětovné Blink-182propojení už zkrátka nefunguje.

Průšvih to sice není, každopádně si dokážu představit lepší a zábavnější sousedy.

Blink-182 – The Neighborhoods
Vydavatelství: Interscope
Celkový čas: 36:34
Seznam skladeb: Ghost on the Dance Floor, Natives, Up All Night, After Midnight, Heart´s All Gone, Wishing Well, Kaleidoscope, This Is Home, MH 4.18.2011, Love Is Dangerous

Témata:,