Válčící nevěsty o(c)hromují trapností


Myslíte, že vás svou blbostí a trapností už nemůže překvapit žádná romantická komedie? Potom vězte, že jedna z nejblbějších a nejtrapnějších jde právě do kin: Válka nevěst režiséra Garyho Winicka, který stojí například za filmy Přes noc třicítkou nebo Šarlotina pavučinka.

Nejlepší kamarádky Liv (Kate Hudson) a Emma (Anne Hathaway) zasvětily celý svůj život vidině dokonalé svatby, která se musí uskutečnit jedině v hotelu Plaza, a to výhradně v červnu. Do svatebních plánů se ale vloudí chybička: obě svatby jsou omylem zarezervovány v hotelu Plaza na stejný den. Z nerozlučných přítelkyň se tak rázem stanou zákeřné rivalky a vzplane Válka nevěst. Což o to, žánr romantické komedie nevyžaduje náročný příběh nebo složitou psychologii postav, ale scenáristům se bohužel nepodařilo naplnit ani slovo „romantická“, natož potom „komedie“.

Nabarvila jsem ti vlasy namodro (hahaha)
Autor námětu Greg DePaul spolupracoval na scénáři s Casey Wilson a June Diane Raphael (obě hrají ve filmu vedlejší role), které mají scénáristickou zkušenost s úspěšným a zábavným animovaným televizním seriálem Creature Comforts (2007). Ovšem tentokrát se jim nepodařilo rozhýbat divácké bránice ani v nejmenším. Situace, v nichž se dámy snaží za každou cenu překazit svatbu sokyně třeba tím, že jí obarví vlasy namodro nebo přimíchají do samoopalovacího nástřiku oranžovou barvu, vyznívají uboze a trapně. S romantikou je film také na štíru, protože místo klasického romantického vztahu spějícího přes veškeré překážky ke šťastnému konci se děj snímku zaměřuje na válčení vdavekchtivých sokyň, zatímco jejich na vedlejší kolej odsunutí partneři jen pasivně přihlížejí absurdním naschválům snoubenek.

Pokud tedy není jedinou náplní vašeho života plánování svatby, listování svatebními katalogy a časopisy, shánění bílých šatů, květin a dortů, pak vám asi budou hysterické výlevy, pištění a kvílení hlavních postav lézt na nervy.    

Válka nevěst (Bride Wars)
USA, 2008, české titulky
Režie:
  Gary Winick
Hrají: Kate Hudson, Anne Hathaway, Kristen Johnston, Bryan Greenberg a Candice Bergen
Premiéra v ČR: 2. dubna 2009