Valeria Rossi: Tři slova, sláva a drogová žumpa

Lubos-Prochazka

Přišla, zazpívala, strhla davy a pak... propadla drogám a dnes žije v ústraní. Řeč je o italské zpěvačce Valerii Rosii (37). V létě roku 2001 se proslavila na jihu Evropy hitem Tre parole (Tři slova), který tehdy i desetkrát denně hrála místní rádia. A rotují dodnes; letos v létě píseň vysílala řada stanic v okolí Rimini a San Marina. Píseň má v sobě kouzlo, kterému Italové i další tisíce turistů a posluchačů z celé Evropy stále podléhají...

Valeria Rosii má zvláštní osud. Narodila se v libyjském Tripolisu. Ale oba její rodiče jsou Italové. Během dospívání tedy odešla do Itálie, kde vyrůstala v Mentaně nedaleko Říma. K hudbě ji přivedli její bratři, se kterými ráda poslouchala Bruce Springsteena nebo Genesis. Valeria po studiích nejprve psala poezii a pak písně. Následně zkoušela zpěv, až se jí v roce 2001 podařilo získat smlouvu u italské pobočky vydavatelství Sony. Na debutovou desku Ricordatevi dei fiori (Pamatujte na květiny) přinesla 11 vlastních písní, prvotním singlem se stal právě chytlavý song Tre parole (Tři slova), který v létě roku 2001 bořil všechny italské hitparády. „Říkejte tři slova – slunce, srdce, láska,“ zpívá Valeria svým sexy hlasem a nabádá k tomu ostatní, protože to je podle ní jediný lék, jak přežít… Dobrý text, dobrá hudba.

Posuďte sami

http://www.youtube.com/watch?v=G2Mnj2M5VbY

Píseň Tre parole měla v italských rádiích a televizích takový úspěch, že Valerii Rossi oslovili Španělé, aby píseň natočila ve španělštině pod názvem Tres palabras. To zpěvačce zajistilo obrovskou popularitu i ve španělsky mluvících zemích:

Poslechněte si Valerii Rossi a španělskou verzi Tres palabras

http://www.youtube.com/watch?v=AWCiYhjZa7o

Italská rádia hrají od Valerie Rossi více písní, ale Tre Parole je dodnes velký letní hit. „To je jediná píseň, kterou si od ní pamatuji. Hrajou ji tady dodnes,“ řekla mi ve vlaku z Benátek do Rimini Italka Paula. A měla pravdu. Několik rádií v okolí Rimini a San Marina ji během mé dovolené zařazovalo každý den. Tre Parole má prostě pozitivní energii i po osmi letech od svého vydání. Píseň dodnes občas hrají i v Nočním proudu na Českém rozhlase Region. Hudba z Tre parole letos dokonce posloužila v italském mobilním vyzvánění Bello Topolanek (Krásný Topolánek), ve kterém si jeho výrobci dělali legraci z  českého expremiéra. Toho paparazzi vyfotili nahého na zahradě vily italského premiéra Silvia Berlusconiho na Sardínii.

Poslechněte si vyzvánění Bello Topolanek s hudebním základem Tre parole

Druhá album, drogy a konec…
V roce 2004 vydala Valeria Rossi své druhé a zatím poslední album Osservi l’aria (Udržujte vzduch). Stejného úspěchu jako její debut se už ale nedočkalo. Po mediální prezentaci a několika turné se Valeria stáhla do ústraní. „Podle mých informací měla potíže s drogami, v poslední době se věnuje psaní příběhů,“ řekla mi italská reportérka Frekvence 1 Eva Zimová.

Valerie Rossi je škoda. Pro italskou hudební scénu, kterou tato milovnice jazzu považuje za nudnou, byla alespoň na chvíli milým osvěžením. Přesto tisíce lidí „berou“ její písně dodnes. Když jsem na Valerii asi před dvěma roky získal e-mailovou adresu a pozval ji do Prahy, napsala: „Když budu mít zase jednou koncerty, rád přijedu!“ Tak uvidíme…

Alba:
2001: Ricordatevi dei fiori
2004: Osservi l’aria

Singly:
2001: Tre parole
2001: Tutto fa l’amore
2002: Tutte le mattine
2002: Pensavo a te
2003: Luna di lana
2004: Ti diro

Témata: