Vánoční Iva v akustickém hávu


Vánoční koncerty bývají plné patosu a kýče. Plká se o stromečku a dárcích, o tom, jak bychom se měli mít všichni rádi. Iva Frühlingová však na svůj koncert, v názvu Vánoční, pozvala především pohodu, mystiku, hvězdy a spoustu přátel.

Iva Frühlingová měla v plánu uspořádat netradiční vánoční koncert, který by svou atmosférou a především umístěním vytvořil jedinečné zázemí pro pohodový a přátelský koncert. Planetárium si svou koncertní premiéru odbylo již před lety, za pomoci skupiny Extasy of Saint Theresa, tudíž měla Iva jistotu, že ji akustika sálu nezklame. Nic tedy nebránilo smělému plánu na originální koncert plný hvězd, vesmírných sil a dobré muziky.

Během večera zazněly především francouzsky zpívané písně, ale jak je Iviným dobrým zvykem, přidala i pár kousků, které má ve svém repertoáru v češtině (Věřím). Rychlejší rytmy (Les Loukumes, Strip Twist) střídaly melodické balady (Je n´sais pa si), a tak Iva chvílemi seděla, chvílemi stála, jindy jako by se zmítala v polární záři magického osvětlení.

Videoklip Věřím

V průběhu koncertu se sál několikrát zahalil do tmy. Během ní prostorem poletovala slova o nadpřirozených silách vesmíru i o tom, jestli na nás hvězdy opravdu působí. Tma ovšem nepodbarvovala jen Ivino povídání. Podpořila i několik písní (Struny) společně s hvězdným nebem nad hlavami přítomných. Sedět v měkkém křesle, poslouchat živou hudbu a sledovat hvězdy? Jednoznačně nejlepší zážitek večera!

Výbornými sekundanty byla Ivina vlastní kapela. Hudebníci skvěle transformovali písně do akustické podoby, bubeník Václav Polanský obohatil vystoupení o jedno malé překvapení – poprvé veřejně zazpíval. Jako vokalistku nemohl mít jiný support než Ivu. Svou pěveckou premiéru zvládl dokonale, postaral se o největší překvapení večera.

Dřívější ze dvou koncertů v pražském planetáriu Stromovka patřil z velké části zvaným a novinářům, v publiku ovšem nechyběli ani fanoušci. Kvůli úpravě pódia začal koncert později, ale očekávání pompéznější výzdoby v duchu sněhu, Vánoc a tajemna se nenaplnilo. Kulisu překvapivě vytvořilo jen několika polštářů a látek na pódiu, navozujících domácí atmosféru čajovny. Což o to, pohodově to vypadalo, jen do toho nějak nezapadala zimní princezna Iva v bílém, s bílou ozdobou v havraních vlasech.

Dalším zklamáním bylo publikum. Zpráva, že na oba koncerty zbývá několik málo posledních vstupenek, nekorespondovala s pohledem do poloprázdného hlediště. Někdo si snad z diváků vystřelil? Jistě tu něco nebylo v pořádku.

Vánoční akustický koncert Ivy Frühlingové
11. 12. 2008,  Planetárium Stromovka, Praha

Témata:,