Vánoční koncert Schola Gregoriana Pragensis


Dům kultury Vsetín srdečně zve všechny návštěvníky na vánoční koncert mužského pěveckého tělesa SCHOLA GREGORIANA PRAGENSIS, který se uskuteční ve středu 4. prosince 2013 od 18.00 hodin v evangelickém kostele Dolního sboru ve Vsetíně.

Toto ojedinělé uskupení bylo založeno v roce 1987 Davidem Ebenem, který sbor vede nepřetržitě do dnešních dnů.

Soubor se řadí mezi přední světové interprety středověké duchovní hudby. Zaměřuje se jak na interpretaci gregoriánského chorálu podle nejstarších pramenů z 10.-11. století, tak i na uvádění gregoriánských zpěvů vlastní české chorální tradice včetně rané polyfonie. Díky intenzivnímu studiu středověkých pramenů zaznívá v programech často i řada unikátních nově objevených skladeb ze 13.-15. století. V širokém spektru repertoáru souboru lze však najít i soudobou tvorbu.

Schola spolupracuje také s celou řadou špičkových českých i zahraničních interpretů. Posluchači i odborná kritika oceňují na nahrávkách a koncertních projektech Scholy dramaturgickou nápaditost a muzikální interpretaci, se kterou soubor zpřístupňuje repertoár ležící u samých kořenů evropské hudební kultury.

V evangelickém kostele Dolního sboru ve Vsetíně se sbor představí s adventní mariánskou mší z 15. a 16. století s názvem ADVENTUS DOMINI. Jedná se o částečnou rekonstrukci mariánské adventní mše tak, jak se rozvíjela od raného středověku až do druhé poloviny 16. století. Základní osu tvoří „klasické“ gregoriánské zpěvy mešního propria, zpěv mezi čteními (graduale) A summo caelo, zpěv k průvodu s obětními dary (offertorium) Ave Maria a zpěv k přijímání (communio) Beata viscera.

Předprodej vstupenek probíhá od 11. listopadu v kině Vatra. Více informací naleznete na www.dkvsetin.cz.