Velice slušivý tygří obleček


KT Tunstall – písničkářka, která si po velkém úspěchu na britských ostrovech podmanila taktéž celý svět svým prvním albem Eye To The Telescope, přichází s novou deskou, nazvanou (ač booklet může klamat) Tiger Suit. Pokud hledáte nenáročnou a nepodbízivou popovou desku na zahnání chmurných dnů, zde ji máte.

Ze začátku jakéhokoli hodnocení bych si dovolil zmínit jeden příjemný zážitek. U nás KT nebyla mezi českými rádii moc oblíbená. To je prostě fakt, ačkoli se jeden čas docela dost hrála Suddenly I See z jejího debutu. Proto mne velmi překvapilo, když jsem na nákupech v nejmenovaném obchodním domě zaslechl z jednoho rádia její nový singl Fade Like a Shadow. Tak trochu příjemné překvapení a předzvěst něčeho mimořádného. Že by tento singl konečně zabodoval?  To se ještě uvidí, nicméně teď už tedy k samotné desce.

Zatímco předchozí album Drastic Fantastic bylo směsicí líbivého pop-rocku a klasického písničkářství, nový počin je především koketování s popem a tanečními rytmy. Změna stylu zaujme hned na první poslech, přesto lehce zklame. Všechny písně, ačkoli jsou dobře nazpívané a zaranžované, napoprvé splývají do jednoho celku, který neurazí ani nenadchne.  Nemohl jsem se však zbavit dojmu, že KT natočila špatnou desku. Mýlil jsem se.  Tiger Suit v sobě skrývá mnoho, není tedy rozhodně na první poslech.

Již zmiňovaný singl Fade Like A Shadow je hitovka jako „prase“, stejně tak jako energická bomba Glamour Puss, kde KT svým vokálem píseň pořádně nakopává.  Rozhodně nejzajímavější písní s neskutečnou aranží, která je (alespoň dle posluchačů last.fm) pro ně až moc hlasitá – Difficulty. Doporučuji pustit si ji v kvalitních sluchátkách. Teprve tam doceníte, jak je skvěle zprodukována.  Přes všechny tanečně laděné písničky KT nezapomněla i na ty pomalejší – procítěná Lost (společně s Difficulty asi jedna z nejlepších věcí na albu), nebo závěrečná balada The Ententainer. Zajímavá je také Golden Frames s hostujícím bluesovým zpěvákem Seasick Stevem, která připomene starší věci z období jejího debutu.

Jestli ono vůbec má cenu řešit, zda je píseň taková či nějaká.  Prostě neřešte nic, nové album si sežeňte a poslouchejte. Jsem si jistý, že tato kolekce velmi příjemných písní zažene vaše veškeré podzimní deprese. Povedlo se to jak na minulém albu, tak i na Tiger Suit.  Takže KT, děkujeme a těšíme se na další.

Hodnocení autora: 75%


Label: EMI
Tracklist:  Uummannaq Song, Glamour Puss, Push That Knot Away, Difficulty, Fade Like A Shadow, Lost, Golden Frames, Come On, Get In, (Still A) Weirdo, Madame Trudeaux, The Entertainer