Velikonoce: Jak se slaví jinde než u nás?

Redakce

Velikonoce se nám nezadržitelně blíží. A co by byly bez velikonočního beránka, pomlázky, řehtaček, malovaných vajíček či mazance? Tohle všechno k nim neodmyslitelně patří. Jak ale slaví tyto svátky jiné země, co je pro ně typické?

  • Slovensko – Polévání, hodování a korbáč – to jsou znaky slovenských Velikonoc. Korbáč je vyroben z vrbového proutí a muži s ním tzv. korbáčují ženy a dívky.
  • Řecko – V Řecku se vajíčka obarvují načerveno, což má symbolizovat ukřižování Ježíše Krista, obnovu života.
  • Německo – Velikonoce se v Německu točí kolem kraslic. Jsou různě zdobené, foukané… A jsou s nimi spojeny nejrůznější pohybové aktivity, jako je jejich přenášení, házení nebo dokonce rozbíjení. Klasickým moučníkem je pak štola. Další ze zajímavých zvyků je vajíčky zdobený velikonoční strom. Inovací pro dospělé je pak hledání ukrytých pivních láhví.
  • USA – V Americe je na Velikonoce jednoznačnou jedničkou zajíček. Lidé malují vajíčka, která dle tradice neposedný zajíček ukrývá po celém domě a tím začíná lov na vajíčka. Tradičními pokrmy na Velikonoční neděli jsou jehněčí pečínka, pečená šunka či sladké brambory.
  • Švédsko – Ve Švédsku se mimo tradičních vajíček či zajíčka ještě píší velikonoční dopisy, které děti strkají pod dveře a hned pak z místa utečou.
  • Chorvatsko – Pokud jste si nikdy nezkusili přiťuknout vajíčkem, zajeďte na Velikonoce do Chorvatska, kde je to místním zvykem. Komu se vajíčko nerozbije, ten vyhrává.
  • Rusko – V Rusku se Velikonoce nazývají také slovem Pascha. Rusové se po obdarování vajíčky políbí, a to hned třikrát na důkaz vzájemného přátelství.  Tradičním sladkým koláčem je pro ně pak tzv. kulič, jež je v Rusku něco jako u nás mazanec.
  • Anglie – V Angliii svátky začínají masopustním úterkem, kterému se také říká palačinkový den, kdy se napeče spoustu palačinek a konzumují se s javorovým sirupem, cukrem, citronem a nutellou. Vajíčka, především ta čokoládová, schovává po domě a zahradě zajíček. Zajímavostí je, že se zde neholduje pomlázce, protože je to považováno za násilnou tradici. Místo toho se zde ve školách nosí velikonoční klobouky.
  • Polsko – Skoro 90% Poláků si na Velikonoce nechává posvětit pokrmy. Tradiční pochutinou je mazurek, tedy plochý moučník naplněný mnoha náplněmi.
  • Francie – Velikonoce ve Francii se nesou rovněž ve znamení vajíček a sladkostí, které jsou na tyto svátky speciálně vyráběné. Kromě toho si zde lidé dávají i malé dárečky. Na Velikonoce zde také zmlknou zvony. Ty jinak každý den přivolávají věřící ke mši, výjimkou jsou pak právě Velikonoce, kdy zvony od Zelného čtvrtku do Bílé soboty nezvoní, protože odletěly za posvěcením do Říma.
  • Mexiko – Mexičané vycházejí na Velikonoce po setmění do ulic s plnými krabicemi sladkostí. Tyto krabice představují Jidáše, proto se podpalují, věší nebo se do nich mlátí tak dlouho, dokud sladkosti nevypadnou.

A teď trochu netradičně: 10 důvodů, proč neslavit Velikonoce

Masky velikonočních zajíců, ze kterých se počůráte strachy