Galerie: Džungle města tak trochu jinak. Tenhle festival vás dostane!

karolinabranikova

Pokud jste se v létě rozhodli objevovat nové městské krajiny a ani tuzemský veřejný prostor vám není lhostejný, měli byste zavítat na třetí ročník Landscape Festivalu. Jeho pořadatelé totiž sdílejí stejné myšlenky a až do konce září budou prezentovat ty nejčerstvější nápady z oblasti krajinné a městské architektury.

Hlavním dějištěm festivalu je i letos pražská Galerie Jaroslava Fragnera a industriální prostor Nákladového nádraží Žížkov. Nádraží, které je největší dochovanou funkcionalistickou stavbou svého druhu u nás, bylo nedávno vytrženo z developerských plánů a na místě vlakových překladišť se dnes odehrávají svébytné kulturní akce. 

V rámci Landscape Festivalu můžete do září navštívit sedm výstav s tematikou umění v krajině a ve veřejném prostoru. Pokud vám není džungle města lhostejná a od městských parků chcete víc než jen pár stromků a lavičky, letošní program vás naladí na tu správnou notu. 

Shared Cities

V Galerii Jaroslava Fragnera se můžete v rámci výstavy Shared Cities seznámit s vítěznými projekty Evropské ceny za městský veřejný prostor, která jednou za dva roky oceňuje ty nejlepší nápady na obnovu městského prostoru v demokratickém duchu. Pětadvacet vybraných projektů se přizpůsobuje aktuálním požadavkům města a má za cíl prospívat místní komunitě. 

Tyto požadavky splnil například návrh islámského hřbitova v rakouském Altachu, který spojuje lokální architektonické prvky s tradicemi muslimské menšiny v Rakousku. Za povšimnutí rozhodně stojí i vítězný projekt ze Španělska s názvem Propletené údolí, který proměňuje koryto řeky ve městě Elche v park se spletencem stezek a mostů. A pokud byste výstavu v galerii nestihli navštívit, můžete si všechny projekty prohlédnout na webu Public Space.

Ukázka z výstavy Shares Cities. Zdroj: Landscape Festival

Swiss Touch

V prostorách Nákladového nádraží Žižkov se zase můžete projít průřezem švýcarské krajinářské architektury. Fotografie na putovní výstavě představují vize a projekty švýcarských krajinářů v uplynulých dvaceti letech a dokládají jejich bohaté zkušenosti se skloubením architektury s krajinou a respektem k přírodě. 

Ukázka z výstavy Swiss Touch. Zdroj: Landscape Festival

Prezentace krajinářských festivalů

Své místo mají na letošním Landscape Festivalu i zahraniční krajinářské a zahradní festivaly. Zeleň má mít i ve městech své místo a fotografie z mezinárodních přehlídek Festival Jardins Lausanne, BUGA/ Bundesgartenschau nebo Biennial of Landscape Architecture inspirují k oživení urbanistických prostor trochou flóry. 

Outbreak. Zdroj: Festival Jardins Lausanne

Umění v krajině

S pojmem landart se můžete blíže seznámit na NNŽ v rámci prezentace jednadvaceti snímků, které mapují krajinné instalace českých umělců. I když se mnoho z nich věnuje tomuto oboru i dvacet let, o umění v přírodě stále není moc slyšet. Využijte příležitost seznamte se s humornými, náročnými a pomíjivými díly Ivana Kafky, Dagmar Šubrtové, Tomáše Rulleta nebo Jakuba Tejkla.

 

Lesní koberec pro náhodného houbaře II Ivana Kafky. Foto: Petr Zhoř

Krajinářské a výtvarné intervence

Přímo na odstavených vagónech žižkovského nádraží se vyřádili umělci se svými site specific instalacemi a landartovými projekty.  Na genia loci industriálního nádražního prostředí reaguje sedm českých a slovenských umělců. Po prohlídce jejich děl se už nikdy nepodíváte přepravní vagóny stejným pohledem. 

Instalace skupiny Archistroj. Zdroj: Facebook Archistroj

Témata: