Veselé kriminální panoptikum


Francie zažívá opět šok. Vzácný diamant Růžový panter někdo ukradl z Národního muzea a ztrácejí se i unikáty světového umění. Lupič po sobě nechává jen vizitku se jménem Il Tornado. Kdo jiný než inspektor Jacques Clouseau, kterého už v 60. letech proslavil herec Peter Sellers, může případ vyřešit? Ladným krokem tak do českých kin přichází Růžový panter 2, samozřejmě s nezbytným saxofonovým doprovodem.

Na plátno znova míří popletený a příšernou angličtinou pyšně hovořící inspektor Clouseau v podání Steva Martina, podpořený mezinárodním „dream teamem“. Jenže podlý zlotřilec Il Tornado není jediným problémem, který našeho inspektora trápí. Stejné trampoty mu zavaří i záležitosti milostné.

Růžový panter 2 čerpá svoji komiku z kontinentálního (zejména románského) zdroje. Komično tak vzniká většinou nárazem tohoto francouzského bonvivánství s italským machismem či anglo-americkou akurátností. A právě v těchto drobných střetech a slovních půtkách, přiživených špatnou angličtinou plnou vtipných přežbleptů, je film nejsilnější. Vtipný je i motiv evropsko unijní korektnosti v zaměstnání. Scény Clouseaova školení o korektním jednání, vedené úřednicí (Lily Tomlin), patří mezi nejzábavnější z celého snímku. Humor na druhou pak nasadí české titulky, v nichž bylo nutno vymyslet adekvátní slovní komiku, zapadající do českého prostředí.

Jen srandičky a jedna svatba
V záplavě těchto vtípků se ale utápí příběh. Nemá nijak překvapivou pointu, bystřejší divák zápletku odhalí nejpozději v polovině filmu způsobem „chytrému napověz, hloupého trkni“. Ve druhé půlce se příběh začíná rozmělňovat. Kdo čeká víc než jen další a další srandičky, zažije zklamání. I když nakonec je tu opravdu jedna velká změna, a sice Clouseaova svatba. Tento motiv je však příliš naroubovaný na předchozí děj a zbytečně urychlený. Jako by si tvůrci řekli: máme srandu, máme krimi zápletku i tu trochu černého humoru, tak přimícháme ještě malinko cukrkandlové romantiky. Na závěr se tak vkrádá pocit, jako byste snědli onen známý dort Pejska a Kočičky.

Podívejte se na ukázku z Růžového pantera 2

Růžový panter 2 režiséra Haralda Zwarta je vskutku oddechový film. Takové veselé kriminální panoptikum, film, na který můžete po shlédnutí stejně vesele zapomenout. Umožní vám ale vypnout mozek, nechat se bavit a nebude vám přitom za aktéry stydno (což u komedií bohužel není pravidlem). Takže vám ten „dort“ v žaludku nejspíš ležet nebude.

Růžový panter 2 (Pink Panther 2) 
USA, 2009, anglické znění s titulky, 92 minut
Režie: Harald Zwart
Hrají: Steve Martin, John Cleese, Jean Reno, Emily Mortimer, Andy Garcia, Alfred Molina, Yuki Matsuzaki, Aishwarya Rai Bachchan

Premiéra v ČR 26. února 2009

Trailer k filmu: