Vévodkyně, žena uvězněná ve vlastním domě


Keira Knightley se opět převlékla do historického kostýmu, protentokrát coby manželka Georgiana bezcitného Vévody z Devonshiru v podání Ralpha Fiennese. Nečekejte ale další kostýmní drama s romantickým happy endem podle Jane Austen. Film Vévodkyně vychází z autentických reálií, a proto je příběh znatelně trpčí a syrovější.

Drama natočil britský režisér Saul Dibb podle úspěšného biografického románu Georgiana, vévodkyně z Devonshiru spisovatelky Amandy Foreman. Film líčí spíše literárním způsobem pohnutý osud vévodkyně Georgiany, proslulé svou pokrokovostí a emancipací, ale i oblibou v hazardních hrách, milostných avantýrách, skandálech a intrikách.

Vévodkyně jako Lady Diana
Britská herečka Keira Knightley (Pýcha a předsudek, Piráti z Karibiku, Pokání) se ve svých třiadvaceti letech chopila velké role obdivuhodným způsobem. Ztvárnila mladičkou vévodkyni, která záhy po sňatku s nejvlivnějším a nejbohatším mužem Anglie pozná, že se jí vlastní dům stal vězením a že se dusí společenskými konvencemi 18. století. Chlad a nezájem manžela (Ralph Fiennes), který se více zajímá o své psy a postele služebných, ji dohnal k revoltě a hledání lásky. Půvab vévodkyně, neobyčejné charisma, svobodomyslnost i angažovanost v politice jí přinesly popularitu. Díky odvážným kreacím, které si sama navrhovala, se stala módní ikonou doby (kostýmy byly oceněny Oscarem). Pro odvážné pokusy o emancipaci ale neměl pochopení tehdejší dvůr, svázaný tradicemi a striktními pravidly. Ostatně, osud vévodkyně z Devonshiru je často srovnáván s osudem Lady Diany, její vzdálené příbuzné. V okamžiku, kdy se zdá, že osamělá Georgiana našla důvěrnou přítelkyni Bess (Hayley Atwell) a dokonce svou životní lásku v mladém politikovi Charlesi Greyovi (Dominic Cooper), její manžel znovu tvrdě zasáhne…

Litujte mučednici v jejím neštětí. I když ráda pije
Scenáristům Jeffreymu Hatcherovi a Andersi Thomasi Jensenovi se podařilo vytvořit postavy, kterým nehrozí absolutní „černobílost“. I veskrze nesympatického vévodu v úžasně minimalistickém podání Ralpha Fiennese vlastně trošku chápeme a soucítíme s ním, stejně tak i Bessina zákeřnost má srozumitelné opodstatnění. Jen postava samotné vévodkyně se zdá být spíše „bílá“. Její záliby v alkoholu, hazardu a milencích jsou upozaděny -a diváci se tak mohou bez problémů ztotožnit s mučednicí a litovat ji v jejím neštěstí.

Vévodkyně (The Duchess)
USA, Anglie, Itálie, Francie, Dánsko, 2008, české titulky
Režie: Saul Dibb
Hrají: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Hayley Atwell, Dominic Cooper, Charlotte Rampling a další
Premiéra v ČR: 26. února 2009