Victoria miluje R’n’B a taky Brazíli. Ale tvrdí, že tamní komáři berou steroidy


Exotická kráska Victoria se usadila na výsluní české hudební scény. Majitelka výroční ceny TV Óčko v kategorii hip hop & R’n’B vyrůstala v JAR v prostředí černošské muziky. Tvrdí, že její hudební styl je pro česká rádia příliš futuristický, ale má odhodlání dál bojovat. Vystupovala s PussyCat Dolls, nejvíc ji inspiruje Beyoncé a z tuzemských kapel má nejraději Support Lesbiens a Niceland.

Narodila jste se v Jihoafrické republice. Myslíte si, že k citu pro černošskou muziku je důležité mít kořeny v cizí zemi?
Dá se říci, že ano. Když jsem prijela do Čech v roce 1998, byla jsem třeba jediná ve třídě, kdo měl conversky tenisky, a dneska je mají všichni. A stejné je to i s hudbou. V prostředí černošské hudby jsem vyrostla. Poslouchala jsem R’n‘B prakticky od narození, tady to začalo před osmi lety. Netvrdím, že nikdo z Čechů předtím R’n‘B neposlouchal, ale rádia tuhle hudbu hrát odmítala. Také jsem měla štěstí, že moji rodiče poslouchali úplně všechno, to mě ovlivnilo asi nejvíc. Ale stále je to boj. Styl, který dělám, je pro naše rádia asi příliš futuristický.

Jaká je podle vás úroveň R’n‘B scény v Česku?
Určitě lepší než dřív… Ale co je vlastně dneska R’n‘B? Podívejte se třeba na Rihannu – její styl je spíš Rock R’n‘B. Poslední album Beyoncé také není čisté R’n’B, moje poslední také ne. Jsou tam sice tři až čtyři R’n‘B písničky, ale celkově je to spíš popové album. V Čechách není moc z čeho vybírat. Uznávám třeba Gipsyho. Je to podle mě neuvěřitelný zpěvák a showman, je prostě super. Ale myslím, že v Čechách nikdy nebude R’n‘B moc silné. Tady mají lidi rádi spíše bigbeatové kapely, rock a folk.

Poslechněte si Victorii a její Boneshakin´ Hot

http://www.youtube.com/watch?v=D6BO3k9RGCo

Vyzdvihla byste někoho ze svých kolegů?
Moc se mi líbí třeba styl Support Lesbiens nebo Niceland. Niceland dělá hodně zajímavé, temné písničky. Mám jeho CD, texty jsou moc dobré a hlavně v angličtině. Jinak myslím, že je tady spousta talentů, proto je těžké vybrat jednoho.

Kdo vás nejvíce inspiruje z minulých i současných interpretů?
Poslouchám úplně všechno. Hodně mě inspiruje třeba Beyoncé, ale těch lidí je mnohem víc… Mary J Blidge, Jill Scott, Lauryn Hill… Velmi se mi líbí zpěvák a muzikant Martin Luther. Viděla jsem ho v Praze a ve Švýcarsku, jeho hudba je prostě neuvěřitelná.

Máte stálé publikum? Kdo chodí na vaše koncerty?
Na moje koncerty chodí hodně mladých lidí, kteří poslouchají R’n‘B, pop nebo třeba house. Publikum mám spíš v klubech. Tam se mi strašně líbí atmosféra. Lidi se baví, jsou veselí a jejich velká podpora mi dělá dobře. Občas sice nějaký opilec vykřikuje vulgarity, ale to nevnímám.

Jak zpětně hodnotíte společný koncert s PussyCat Dolls? Byla to pro vás velká zkušenost?
To byla zkušenost jako blázen! Kapelu jsem dávala dohromady asi tři týdny. Skoro každý den jsme trénovali. Do Tesla arény jsme měli přijet ve tři odpoledne, ale byli jsme tam o půl hodiny dřív – tak jsme se na to třásli. A teď si představte, že na pódium nás pustili až v šest a na zvukovku jsme měli jen čtyřicet minut! Myslela jsem, že se z toho zblázním. Organizace byla otřesná a PussyCat Dolls ještě k tomu jeli na halfplayback. Naštěstí jsem se díky své angličtině dohodla s techniky PussyCat Dolls, aby nás nazvučili. Takže to dobře dopadlo, ale zvuk mohl být lepší. Když jsem konečně vyšla na pódium, měla jsem husí kůži. Úžasný pocit, publikum povzbuzovalo. Skvělá zkušenost.

VictoriaJak pokračuje turné po Slovensku?
Slováci jsou jiní. První koncerty super, ale třeba na jednom z posledních už bylo vidět, že příliš nechápou můj styl. Jsem na ně asi moc vepředu, něco jako Lady GaGa. Jenom koukali a nestíhali, co na pódiu s tanečníky vyvádím. Ale jinak jsou Slováci skvělí, hodně fandí a reagují úplně jinak než Češi. Zajímavé je, že v Čechách chce publikum i pomalé písničky, kdežto na Slovensku vůbec ne. Ale kdekoli jsem před vystoupením nervozní, nemluvím a potí se mi ruce. A to je asi dobře.

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Prozradíte něco o cestě do Brazílie?
Brazílie je jako můj třetí domov. Chápou mě tam. Jsou stejně blázniví a temperamentní jako já. Plánuji, že se tam vypravím v květnu. Strašně mě baví cestovat. Ale mám takové „štěstí“, že se mi vždycky něco stane. Naposled jsem v Brazílii spala patnáct kilometrů od Amazonky a v noci mě štípnul komár. Sice jsem používala spray, ale vůbec to nefungovalo. Všem doporučuji: kupte si spray tam, ne tady v Čechách, protože tamní komáři asi berou steroidy. Měla jsem úplně oteklý krk, prostě hrůza! Nakonec to ale dobře dopadlo.
A plány? Momentálně plánuji třetí album. Vím, co od něj chci a jak by mělo znít, ale kdy vyjde, to zatím netuším. Uvidíme.

Victoria

Narodila se 13. listopadu 1983 v jihoafrickém Kapském Městě. Vyrostla snad na všech hudebních stylech od Boba Dylana po Gipsy Kings. Odmala zpívala v místním gospelovém souboru a od devíti let brala pravidelně lekce hry na klavír. V roce 1998 se se svým otcem (českého původu), matkou (z Namibie) a sestrami stěhovala do Prahy. Tady se Victoria učila úplně nový jazyk, pokračovala ve studiu hry na klavír a zpěvu a její láska k R’n‘B byla stále silnější. Od roku 2000 příležitostně vystupovala v českých klubech na R’n‘B parties a v červnu 2003 vyjela na třítýdenní turné po boku Dary Rolins. Počátkem dubna 2005 vyšel v licenci Universal/Ice Dogg rec. její singl Cry, který se v žebříčku českých rádií dostal do TOP 20. Svou nevšedností zaujal dokonce i počítačového velikána, firmu EA Games, a po dohodě se tento singl objevil v oblíbené počítačové hře SIMS 2 – Noční život. Další singl z prvního alba, This Is Me, cover verze známého hitu skupinyEagles Hotel California, se stal hitem ještě daleko větším a v rádiové hitparádě to dotáhl až do TOP 5. V květnu 2008 Victoria vydala druhé album pod názvem Velvet, které nabízí jedenáct skladeb ve stylu R’n‘B a popu. Pilotním singlem je hit Boneshakin´ Hot. Získala hudební cenu TV Óčko za rok 2008 v kategorii Hip hop & R’n‘B (CZ & SK).

 

Témata: