Videa: 5 nej klipů natočených z prvního pohledu

Redakce

Minulý týden jste si u nás mohli přečíst článek o klipech inspirovaných videohrami a teď tu máme něco podobného. Více než polovina her se totiž hraje z pohledu první osoby (first person perspective), tedy jako kdybychom se děje osobně účastnili. V hudební branži ale o tenhle styl zrovna moc nezakopnete. Přesto jsme pro vás našli pár klenotů.

Ariana Grande – One Last Time

Konec světa je vždycky takové vděčné téma. Tím spíš, když jej máte s kým strávit, jako třeba tady Ariana Grande. Ta má ve své videografii položku, která je svým způsobem velmi ojedinělá. Většina first person klipů má totiž z nějakého důvodu dosti násilnickou povahu a toto je jedno z mála videí, ve kterém je aspoň trochu romantika a ne potoky krve, jak tomu obvykle v podobných klipech bývá (které ovšem v našem článku zmiňovat nebudeme, protože je to proti našim etickým zásadám). V One Last Time tedy vidíme situaci, kdy se na Zemi řítí kometa Eurydice a s lidstvem to vypadá pěkně bledě. Celá ta panika je zachycena z pohledu přítele Ariany a samozřejmě to celé musí končit hubanem.

The Weeknd – False Alarm

Ihned upozorníme, že tenhle krátký snímek není vůbec vhodný pro slabší povahy. Jestli se na tenhle zbrusu nový klip od The Weeknda dívá i Quentin Tarantino, tak se jistě tetelí blahem, protože to je přesně ten styl, který tenhle režisér libující si v násilí miluje. Tenhle klip má ale na starosti jiný rejža – Ilya Naishuller, který se proslavil už kontroverzními vizuály pro ruskou rockovou kapelu Biting Elbows. Podobně kontroverzní je ale i False Alarm – je plný střílení, krve a divoké akce. A taková zajímavost: zpěvák má takovou zvláštní oblibu ve svých vlastních klipech umírat a ani False Alarm není výjimkou.

Duke Dumont – I Got You

Britský hudebník Duke Dumont přišel se zobrazením virtuální reality, do které by si přál ponořit se asi každý. Pláže, hezké holky, oceán, západ slunce, krmení opiček, vášeň – všechno to můžete zažívat, když si na hlavu nasadíte speciální helmu a rukavice. Dneska už to taková novinka vzhledem k distribuci Oculus Rift a GoPro taková vymoženost není, ale jak jsme již říkali – v hudbě se tato perspektiva užívá jen velice zřídka, protože se zkrátka lépe kouká na všechno z pohledu třetí osoby.

Pinder – A Learning Game

Pinder je hip-hopový umělec, který se snaží prorazit s pomocí vlastního labelu. Zatím o něm moc slyšet není, ale nyní se můžeme aspoň kochat jeho povedeným videem k singlu A Learning Game, v němž jsme svědky roztomilé story o láskyplné dovolené s jeho dívkou. Ta je opravdu zlatíčko a možná by si každý přál, aby právě jeho partner či partnerka byli také tak veselí, podnikaví a nadšení z každé maličkosti jako ona. Kromě toho uvidíme také momenty z krásné přírody. No zkrátka first person filmeček jak má být.

Cinnamon Chasers – Luv Deluxe

Jak už jsme zmínili na začátku, videa z pohledu první osoby většinou nebývají moc mírumilovná a tenhle vizuál od Cinnamon Chasers není výjimkou. Každopádně ale pracuje s nesmírně zajímavou tematikou vracení času. Ve videu vidíme různé verze toho, jak věci dopadnou, když uděláme některé věci jinak. Zrovna zde se děj mění podle toho, kdo roztrhne účtenku v restauraci. Následně pak vidíme, jak se záležitosti nakonec vyvinou a vidíme tak ve výsledku tři různé verze příběhu.

5 nejlepších vesmírných videoklipů, znáte je všechny?

5 nejlepších klipů inspirovaných videohrami. Let’s play a game!