Vin Diesel znova sedá za volant ke zběsilé jízdě


Rychlá auta, tvrdí chlapi a sexy holky. Když se vydáte do kina na film Rychlí a zběsilí s Vinem Dieselem v hlavní roli, těžko čekat nějakou hlubokomyslnou psychologickou zápletku. Je jasné, že tady půjde o akci, rychlost a souboje, v nichž poteče krev. Tento v pořadí už čtvrtý film série se jednoznačně a cíleně točil pro milovníky aut a vyznavače adrenalinových jízd.

Scénář Chrise Morgana řeší několik motivů. V jednom plánu se jedná o provařený, přesto palčivý problém pašování drog z Mexika do USA, a s tím spojený problém latinskoamerických mafií. Ve druhém plánu se tu řeší osobní potíže, a to se autoři filmu nebáli nasadit ten nejtvrdší kalibr. Číhá tu smrt milované osoby a touha po pomstě, nenaplněná láska tvrdé šéfky k hlavnímu hrdinovi nebo dvojí hra policajta, značně nekonvenčního ve svých metodách i v osobním životě.

Špinavé ulice, drsní mafiáni. Přežijí jen nejsilnější
Můžete se klidně zahloubat do chování hlavního hrdiny, daleko víc vás ale strhne rychlé tempo, střih a poetika PC (nebo video) hry: pomáhají vytvořit atmosféru opojení rychlostí. V tomto ohledu není filmu co vytknout, obrazově a technicky jde o velmi dobře odvedenou práci. Podobně vizuálně působiví jsou i mafiáni a vůbec všechny kriminální existence, které se ve filmu objeví. Tvůrci si dali práci najít přesvědčivé typy, takže z filmu obrazově nic nečouhá a neruší. Ulice jsou špinavé, mafiáni drsní a přežijí jen ti nejsilnější či nejmazanější.

Podívejte se na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=cib8oEhbxc4

Vin Diesel je drsně mužný, Paul Walker policajt-sympaťák, Jordana Brewster vás dojme… Dostanete od všeho trochu a než vše přehluší burácivý řev motorů, na své si přijdou i romantické duše. A pak se vám zatají dech, protože v tunelu mezi Mexikem a USA je to opravdu „o hubu“. Pokud jste se zalíbením shlédli předchozí díl odehrávající se v Tokiu, nejspíš vás Rychlí a zběsilí nezklamou. A pokud u filmu oceňujete především dynamiku a akci, taky nebudete odcházet s pocitem promarněného času a peněz. Rychlí a zběsilíje standardní film, jehož zápletka se vám z hlavy vykouří dřív než přejdete křižovatku, ale je to dobře udělané  řemeslo. Neurazí, nic nového nepřinese, a těm, co o to stojí, umožní na hodinu a půl vypnout a nechat se strhnout adrenalinem. 

Rychlí a zběsilí (Fast and Furious)
2009, USA v originálním znění s titulky, 99 minut
Režie: Justin Lin
Kamera: Amir Mokri
Hrají: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster
Premiéra v ČR: 2. dubna