Visací zámek pokřtil Klasiku v klasickém stylu

Jiri-Vanek

Česká legenda Visací zámek funguje už osmadvacet let. Letos se dočkala osmé řadové desky Klasika, kterou pokřtila na koncertě ve Velkém sále pražské Lucerny. „Všechno je takový, jako vždycky bylo,“ zní refrén jedné z visáčských písní, a tohle hodnocení se hodí i na celé vystoupení. Žádná překvapení, poctivý koncert.

Předkapelu jménem Buzerant (kterou tvoří jakási parta okolo Petra Čtvrtníčka) nemá moc smysl popisovat; Jan Haubert, zpěvák Visacího zámku, ji popsal jako „nejlepší z absolutně strašlivých kapel“. Diváci proto vydýchávali její recesistické Jan Haubert z Visáčůvystoupení všelijak; nejlepší bylo stáhnout se k některému z barů a čekat na hlavní hvězdy večera.

Ty nastoupily na pódium kolem půl desáté a zahájiliy stařičkou, již před dvaadvaceti lety vydanou Hymnou šibeničních bratří, na kterou navázali singlem 50 z aktuálního alba Klasika. Už během ní začali první punkáči s crowdsurfingem, zkrátka, všechno při starém. Visáči poctivě odsekávali svůj metal-punk s občasnými výlety do jiných žánrů; textově se střídaly praštěné dadaistické hříčky (Vlasta, Stromeček) s výpověďmi o životě (Strategický ústup, Absolutní peklo) nebo vztazích (Jako vždycky, Pitomá).

Jako pokaždé…
Pokud jste už pár koncertů Visacího zámku viděli, máloco vás na tom dalším překvapí; při písničce Spermie se na pódiu objeví striptérka, největší hit Traktor odehrají Visáči na kytaru ve tvaru tohoto zemědělského stroje.
Po křtu samotném zahrál pár kousků s Visáči spřízněný písničkář Záviš, hodně se skákalo z pódia (při aktuální písničce Prezident je buzna se objevil i skokan v masce Václava Klause) a rozhodně vás někdo polil pivem. Poslechli jsme si staré hitovky prostřídané s písničkami z nové desky, z nichž některé se hitovkami časem stanou.

Podívejte se na klip 50

Těžko říct, jestli jistý stereotyp mohl za to, že Lucerna včera nebyla plná do posledního místečka. Je to škoda; Visací zámek už sice máločím překvapí, ale poctivý dvouhodinový koncert plný energie odehraje pořád jako zamlada.

Visací zámek
Praha, 1. 12. 2010, Lucerna
Support: Buzerant

Témata:,