Vítěz Eurosongu Rybak zkombinoval na desce folklor s angličtinou a nezní to úplně zle

Lubos-Prochazka

Na jaře vyhrál v Moskvě popovou "soutěž" Eurosong a nedávno mu v Evropě vyšla debutová deska. Nor běloruského původu Alexander Rybak (23) ji pojmenoval po písni, se kterou soutěž vyhrál - Fairytales (Pohádky). Album si ale v Česku zatím nekoupíte.

Mladý Rynbak, vítěz Eurosongu, udělal v mezích žánru slušnou deskuDesku Fairytales, již  Alexander Rybakov natočil v Oslu, nenabízí ani Bontonland. Zato v Německu ji v těchto dnech seženete skoro všude. Rybak je tam totiž hodně populární. Stručně řečeno – album docela ujde, nejde o žádný velký "kýč", jak někteří kritici čekali. Má i slušné texty, jen by na ní Rybak mohl ubrat  houslových partů.

Poslechněte si, jak to chodí v Norsku
Na desce Fairytales Rybak s gustem vypráví o delfínovi, třinácti koních, ale také o opuštěných lidech. A hlavně pak ale o svém zajímavém hlasu.
Celé album otevírá píseň Roll With The Wind, která posluchače ihned přenese na norskou slavnost – jen se na ní mluví anglicky. Ke slavné Fairytales si Rybak napsal hudbu i text. To samé platí i o třetí písni Dolphin , v níž pokračuje popová a houslová linka, a také o čtvrtém, hodně folklórním songu Kiss And Tell.  Pětku má píseň Funny Little World , která je aktuálním singlem. Text a hudbu si opět napsal Alexander. Songy If You Were Gone, Abandoned a 13 Horses jsou méně popové, působí klidně a komorně. V závěrečném bonusu 500 Miles to Rybak opět pořádně rozjede a znovu posluchače v angličitně provází norským folklórem.  

O vítězství Alexandera Rybaka v Eurosongu čtěte tady.
Rybak nechal vyfotit s běloruským prezidentem Lukašenkem. Čtěte zde.

Písničky, kde Rybak tolik netlačí na pro někoho možná vděčnou folklorní pilu, představují v rámci žánru velmi slušný pop, z něhož tu a tam problikne i zajímavý hudební nápad. Rybakova deska asi nebude patřit k těm, které se schováte pro svoje děti, do auta nebo jako podkres k večírku či práci se hodí velmi dobře. Neurazí a občas překvapí.

Podívejte se na Alexandera Rybaka a klip k jeho vítězné písni z Eurosongu Fairytales, po které se album jmenuje

http://www.youtube.com/watch?v=aTeOrHV6n4c

Alexander Rybak  a Roll With The Wind

http://www.youtube.com/watch?v=btaNf559x8U

Alexander Rybak:
Narodil v roce 1986 v běloruském Minsku, vyrůstal ale nedaleko norského Osla. Od pěti let se věnuje hudbě – hraje na housle, klavír, zpívá a skládá vlastní hudbu. V roce 2006 vyhrál v norské talentové soutěži s vlastní písní Foolin´. Koncertoval také s jedním z nejslavnějších světových houslistů Pinchasem Zukermanem. V oselském Nye Theatre hrál v roce 2007 roli Houslisty ve slavném muzikálu Šumař na střeše.

Témata: