Viva la Revolución od Rybiček 48? Žádná revoluce se bohužel nekoná

Jiri-Vanek

Od Rybiček 48 můžeme jen těžko očekávat nějaký inovativní přístup k hudbě. Třetí album Viva la Revolución téhle kutnohorské party tak začíná tam, kde předchozí dvě skončila. Pop-punkový kolovrátek (sklouzávající občas mnohem blíž k popu než k punku) nenabízí víc než jednoduché vyřvávačky se sloganovitými refrény pro náctileté.

Pop-punk samozřejmě není nikterak objevný žánr a ve většině písniček se jeho jednoduchého mustru drží Rybičky 48 jako klíště. Několikaakordové písničky s povedenými vícehlasy a odpíchnutým refrénem ale málokdy nabídnou nějaký výraznější melodický nápad, nějakou na první poslech hitovou melodii. Čtyřikrát pak skupina na desce zvolní a nabídne pomalejší a baladičtější kousky, při kterých oko nejedné teenagerky s piercingem a obarvenými vlasy nezůstane suché.

Poslechněte si singl Jediná

Láska/sázka, opustit/dopustit… Trošku klišé
Ruku v ruce s neobjevností hudby kráčí i banalita textů. Jednoduché rýmovačky o vztazích mužů a žen se skupina snaží občas ozvláštnit pubertálním humorem (Krvavej Valentýn), občas výběrem kontroverznějších témat (drogová problematika či generační problémy s rodiči). Jenže všechno jsou to jen stokrát omletá klišé, navíc poskládaná do slok prostřednictvím k uzoufání neoriginálních rýmů typu láska/sázka nebo opustit/dopustit. Asi nejkomičtější účinek má pak titulní píseň Viva la Revolución, ve které se Rybičky 48 vysmívají těm, kteří mají slovo punk jen jako pozérské zaklínadlo – celá deska na mě ovšem působí tak, že Rybičky 48 jsou na tom úplně stejně.

Poslechněte si starší Rybičky 48

http://www.youtube.com/watch?v=GTXfaR4GXnI

Poslední slovo patří pokusu ozvláštnit desku účastí hostů. Violoncello Jaroslava Olina Nejezchleby ale neudělá z tuctové balady netuctovou. Duet Zamilovaný/NešťastnáBárou Zemanovou nabídne alespoň trochu zábavný pohled na partnerské problémy – ovšem účast Michala Davida v titulní písni alba je přibližně stejně vtipná, jako když Axl Rose nosíval na koncertech tričko s Charlesem Mansonem

Rybičky 48 – Viva la Revolución
Stopáž:
42:34
Vydal: Hevhetia/Hev-Het Tune.
Skladby: Viva la Revolución, Sebevražedná, Najednou, Lovecká sezóna, Letní hra, Jediná, Tak to je (Jendova), Drogová, Krvavý Valentýn, Normální člověk, Vlastní křídla, Páteční večer, Zamilovaný/Nešťastná

 

Témata:,