Vladimir 518: Umění a veřejný prostor? Česko se má co učit

Hana-Slivova

Jak by to vypadalo, kdyby se jízdní řády tramvají v noci promítaly na zdi domů? Kdy se ze světla stal nástroj umění a reklamy? Rapper a výtvarník Vladimir 518 vydal loni na podzim zajímavou knihu Město = Médium, v níž spolu s kolegy mapuje historii soužití města a světelných efektů a zároveň nabízí inspiraci mladým umělcům. Kniha se v mžiku rozprodala a Vladimirovo nakladatelství BigBoss uvažuje o dotisku. V rozhovoru pro Kouli.cz mluví Vladimir nejen o svých oblíbených autorech, ale i o tom, že Česko se má v práci s veřejným prostorem co učit.

Rapper a výtvarník Vladimir 518, jenž aktuálně dokončil mixtape a rozjíždí klubové turné s PSH (zpráva), vydal loni v listopadu na svém labelu Big Boss další knihu.

Po veleúspěšných Kmenech, popisujících městské subkultury od sběratelů tenisek po hipstery a punkáče, se s kolegy Markétou Vinglerovou a Janem Matouškem vrhnul na téma město, světlo a práce s veřejným prostorem. Osmisetkusový náklad knihy Město = Médium, zpracované až s detektivní pečlivostí, zmizel během několika týdnů.

"Město = Médium rozhodně nění myšlené jako pokračování Kmenů, nenavazuje na ně ani tematicky. Společný prvek obou knížek je jen umění a ulice," vysvětluje Vladimir. "Kniha bude zajímat hlavně ty, kteří mají rádi právě umění, futurismus a sci-fi," usmívá se.

Zajímat by ale mohla i ty, jež baví listovat starými časopisy. Zařazené fotografie totiž ilustrují město i takové, jaké ho naživo pravděpodobně už nikdy neuvidíme. Ostatně přesvědčit se můžete i ve fotogalerii.