Vlasové modifikace: Trend, který se neomrzí

Redakce

Způsobů, jak si upravit své vlasy, je v dnešní době opravdu nespočet, přesto není jednoduché si na hlavě vytvořit něco skutečně originálního a neokoukaného. Jedna z cest, jak toho dosáhnout, jsou vlasové modifikace, o kterých si redaktorka Koule.cz Barbora Jůzová povídala s vlasovým stylistou Stáňou Menčíkem ze salonu Los Keros.tv .

Vlasové modifikace lze rozdělit do několika skupin, u všech platí, že aby si je člověk mohl na hlavě nechat vytvořit, potřebuje alespoň deset centimetrů dlouhé vlasy.

Dready

Vyrábí se metodou uzlíkování – vlas se cuchá a roztrhá, čímž vznikne tuhý dread. Tento způsob zdobení vlasů pochází z Afriky, je to jeden z nejméně náročných účesů a navíc Afričani mají velmi vhodnou strukturu vlasů právě pro tuto úpravu.

Největší výhoda dreadů je v jejich snadné údržbě a zajímavém looku, což je ostatně důvod, proč si je nechá většina lidí udělat. Dready totiž stačí mýt jednou měsíčně a občas zaháčkovat. V poslední době začíná být módní si dready různě zdobit – můžou se do nich zaplést bavlnky, korálky nebo třeba všít knoflíky. Také je možné je odbarvit různými barvami, ale vzhledem k tomu, že to vlasy ničí, je tu riziko odpadávání dreadů.

Pokud teď přemýšlíte nad tím, že máte na dready příliš krátké vlasy, takže by to nevypadalo dobře, tak přesně pro vás jsou prodlužované dready. Na prodloužení dreadu lze použít použít buď ustřižené dready, pravé vlasy nebo syntetické materiály – kanakalon / umělé vlasy. Syntetické materiály mají tu výhodu, že je možné si vybrat téměř jakoukoliv barvu.

(práce Stáni)

Syntetické dready (pseudodready, fake dready)

Tohle je asi nejpopulárnější způsob vlasového tuningu – můžeš je sundat a použít znovu. Pseudodread je zmuchlaný a vodou / párou zatavený dread ze syntetického materiálu, fake dready jsou naopak klasicky háčkované, takže nahrazují dread z pravých vlasů.

Jedna z největších výhod pseud je jejich originalita – každý si může vytvořit vlastní barevné kombinace a navíc se dají zdobit stejně jako klasické dready korálky, bavlnkami či třeba knoflíky. Nejtenčí mají cca čtyři milimetry, obvyklá tloušťka je kolem deseti milimetrů. Pseuda můžou být i kudrnatá, prostě originálnější účes jen tak neseženete. J A navíc vůbec neničí vlasy.

Po určité době začnou vlasy z pseud vylézat, takže je třeba sundat je a případně znova naplést – chytit na copánek a gumičku. Dají se prát v pračce (ale bez aviváže!) a občas je třeba je nechat opravit, tedy znovu zatavit. Další výhoda spočívá v tom, že nepohlcují zápach, takže nikdo nepozná, že jejich majitel strávil večer v zakouřeném klubu.

Z pseud lze udělat i příčesek na gumičku, což je ideální pro ty, kteří si extravagantní účes nemohou dovolit třeba kvůli práci nebo škole nosit od rána do večera.

(práce Stáni)

Rastacopánky

Jedná se buď o tenký copánek z vlasů s gumičkou, nebo o syntetické vlákno dopletené na vlasový copánek a zatavené na konci. Vydrží až tři měsíce a jejich údržba je stejná jako u ostatních vlasových modifikací.

Bohužel zapřičiňují zužování vlasového vlákna a následné odpadávání vlasů a nedají se naplést víckrát po sobě, což je jeden z důvodů, proč jejich popularita klesá.