Vlasový mág Stáňa Menčík: Co prozradil o dělání dreadů?

Redakce

Redaktorka Koule.cz Barbora Jůzová si povídala se Stáňou Menčíkem, který se věnuje vlasovým modifikacím. Co jí prozradil, se dočtete v rozhovoru.

Jak ses dostal k vlasovým modifikacím?

Vlasovým modifikacím se věnuju už devět let. První dread jsem udělal ve čtrnácti letech. V šestnácti už jsem uměl háčkovat, takže ke mně chodili lidi na opravy, protože na malém městě jako jsou Klatovy nebylo moc lidí, co by to umělo. Pak mě to naučila slečna, která je dělala přímo mně, na mých i svých vlasech. Mezitím jsem se naučil naplétat i pseuda a někdy v sedmnácti rasta copánky. V jednadvaceti letech jsem začal pracovat v salonu.

Jaké jsou nejčastější opravy, které děláš?

Určitě dready, protože jak odrůstají, je potřeba je znova přitáhnout k hlavě (přiháčkovat), což zajistí lepší kvalitu, než by vytvořila příroda. Jsou i majitelé dreadů, kteří jim věnují maximální péči a chodí na opravy častěji, aby si nechali zaháčkovat i malé vlásky pro co nejdokonalejší look.

Jak dlouho zhruba trvá napletení dreadů, pseud a rastů?

Dready z vlasů jsou závislé na jejich délce, například dva lidi udělají celou hlavu dradů za dva dny, jednomu pletaři to trvá zhruba tři dny. Pseudodready zaberou průměrně 2 – 6 hodin podle náročnosti a u rasta copánků je třeba dvoje ruce, které zvládnou zhruba 120 copánků za jeden až dva dny.

Je vhodné naplétat na vlasy zničené například barvením?

Já osobně to nedoporučuju, ale jsou zákazníci, kteří do toho jdou, i když tím riskují skalp.

A jak je to s rozplétáním dreadů? Opravdu se dají sundat jen holícím strojkem?

Je možné je rozplést s pomocí speciálních přípravků, ale přesto dochází ke značnému poškození vlasů, určitě to není tak, že by po rozpletení měl zákazník stejné vlasy jako před výrobou.

Co tě na práci pletaře baví nejvíc?

Baví mě ten výsledek práce – když vidím spokojeného zákazníka a ještě více reakce okolí. Navíc u syntetického materiálu si můžu vyhrát s barevnýma kombinacema.

Co jsi vyzkoušel na svých vlasech?

Všechno. Pseuda, dready (i pár prodloužených na svých vlasech), kombinoval jsem pseuda s dreadovými příčesy a cyberloxy (syntetické barevné trubičky) a nespočet barev na vlasy.

Věnuješ se jen vlasovým modifikacím?

Naučil jsem se i barvení gelovými barvami, ale moc se tomu nevěnuji. V průběhu učení vlasového tuningu jsem objevil kouzlo piercingu, který jsem začal postupně i píchat, a plánuji se v tom dál zdokonalovat. A učím se, když zbyde čas, tetovat. Navíc dělám extravagantní styling zejména dívkám / ženám.

Kde tě můžeme najít?

V salonu Los Keros.tv.