Vlňte se v rytmu španělského flamenca


Španělsko je známé temperamentními prvky ve své hudbě. Ať už se na letošní dovolené necháte unášet svůdným flamencem, nebo pouze tóny španělských kytar, vždy vaše uši potěší příval lahodných písní. Ve výsledku je skoro jedno, jestli se jedná o pop, rock nebo skáčko.

Možná se sami sebe ptáte: „Co právě zpívá Enrique Iglesias?“ Enrique nyní žije v USA a na rodné Španělsko moc často nemyslí. Na domácí půdě má pořád zvučnější jméno jeho otec Julio Iglesias. Svou dlouholetou kariérou a úspěchy ho lze přirovnat třeba ke Karlu Gottovi.

Poslechněte si Enrique Iglesiase

http://www.youtube.com/watch?v=_8jv7xe-veg

O několik let mladším souputníkem je Alejandro Sanz, jehož hlas byste si mohli vychutnat v písni od Shakiry La Tortura. Že tento čtyřicátník není žádný zelenáč, svědčí jeho polička zaplněná 17 gramofónky za vítězství v Grammy. Osvědčenou stálicí španělského popu je i Marta Sánchez. I když poslední album vydala před dvěmi lety, její současný duet s Carlosem Bautem (venezuelský zpěvák, oblíbený i ve Španělsku) sklízí úspěchy v podobě předních pozic v singlové hitparádě.

Poslechněte si Alejandra Sanze

http://www.youtube.com/watch?v=rTr9eSaCcL4&NR=1

Poslechněte si duo Baute – Sánchez

Z bohatého jídelníčku španělských kapel si už španělského moře můžete poslechnout také několikrát oceněné uskupení La Quinta Estación. Zajímavé je, že se tato skupina prosadila dříve v Mexiku, kde tvůrci nasadili její hudbu do tamní telenovely a rázem se z kapely stalo nedostatkové zboží. Dnes je ve Španělsku uznávanou veličinou.

Další pop-rockovou kapelou, která se svým novým albem vévodí prodejnosti alb, je El Sueño De Morfeo. Nebo držáci La Oreja De Van Gogh (název se skutečně odvolává na slavného malíře Van Gogha) – jejich poetické písně se drží v popředí španělské hudební scény už přes 13 let. Neměli bychom zapomenout ani na známé Ska-P, které jste mohli tento rok vidět několikrát naživo i v našich končinách.

Poslechněte si skupinu La Oreja De Van Gogh

http://www.youtube.com/watch?v=ALYMyHP0aQE

Vrchol španělské hitparády v současnosti, a to už několik týdnů, okupuje formace Macaco se svým mírně uťáplým hitem Moving. Pokud se vám tato píseň líbí, neváhejte s nějakým last minute zájezdem, protože, jak se zdá, španělská hudba se naladí na vaši notu.

Poslechněte si Macaco

http://www.youtube.com/watch?v=40P6qMCe250

Tipy na španělská rádia:

Radio Nacional de España – různé MHz
Veřejnoprávní rádio podobné Českému rozhlasu. Pokud chcete příval čerstvých informací, nalaďte Radio Nacional. Naopak velmi hudebně bohaté je Rádio 3, které nabízí multižánrový průřez.

EuropaFM – 93,9 MHz
Ryze hudební rádio, kde uslyšíte nejen celosvětové pecky, ale i něco málo ze španělské kuchyně.