Vojtěch Dyk: Nightwork a B-Side Band? To jsou úplně jiné energie

Hana-Slivova

Vojtěch Dyk, hlas kapely Nightwork, se v současné době věnuje hlavně zpívání s big bandem jménem B-Side Band. Aktuálně je spolu můžete vidět 27. června na Konopišti a 1. července v Karlových Varech. A dál? "Na začátek prosince chystáme s B-Side Bandem čtyři koncerty, na nichž budeme mít jako hosta amerického zpěváka Kurta Ellinga. Je to světová špička, něco jako Robbie Williams jazzu a swingu," těší se Dyk.

O tom, že v současné době dáváte přednost B-Side Bandu před kapelou Nightwork, která po vydání desky a velkém podzimním koncertu v O2 areně usne, se mluví už dlouho. Jak jste se ale k tomuhle osmnáctičlennému orchestru vlastně dostal?
Před více než rokem jsem hledal něco, co by uspokojilo mé megalomanské srdce a dovolilo mi zazpívat si s větším tělesem, než je kapela. B-Side Band zrovna také hledal nějaký nový impuls a naše energie se ve správné chvíli na správném místě setkaly nad sklenkou moravského vína. Padli jsme si oka, po několika sklenkách jsme se s bandleaderem Josefem Buchtou domluvili na spolupráci, zkusili jsme to, a protože nám to šlo, bylo z toho turné, a protože toto turné vyšlo náramně, řekli jsme si, že má cenu pokračovat. Takže pokračujeme.

B Side Band má v repertoáru řadu skladeb ve swingových a jazzových úpravách. Měnil se nějak po vašem příchodu? Doplňoval se podle vašich preferencí?
Před prvním turné  jsme hodně přemýšleli o tom, jak lidé budou na tenhle druh muziky v našem spojení reagovat, a tak jsme vytvořili mix, v němž se potkávají velké světové hity v nových úpravách a aranžích s domácí klasikou a původními skladbami, které napsali třeba Boris Urbánek nebo Ondřej Brousek. Ohlas celého turné nás přesvědčil, že jsme se vydali správnou cestou, že lidi jsou ochotní poslouchat swing a jazz, nebojí se něčeho nového. Pro letní část turné jsme repertoár obohatili o set summer hitů, přece jen, jdeme ven pod širé nebe, do přírody, tak aby to trochu vonělo létem.

Řada lidí říká, že swingová nebo jazzová poloha s B-Side Bandem vám sluší víc než pop s Nightwork. Vnímáte tuhle změnu jako součást „dospívání“, anebo máte pocit, že k popu se můžete vrátit vždycky?
Hraní s Nightwork i hraní s B-Side Bandem má každé svou energii a já nechci nějak srovnávat nebo stavět jedno proti druhému. A taky nechci předjímat, co bude dál. Na podzim odehrajeme s Nightworkem velký koncert v O2 areně, pak mě čeká předvánoční turné s B-Side Bandem a jedno nejde proti druhému. Co bude dál, se uvidí.

Musíte před koncerty, případně mezi zkouškami s B Side Bandem cvičit výrazněji anebo jinak, než když jste zpíval s Nightwork? Chodíte na hodiny zpěvu?
Na hodiny zpěvu jsem vlastně pravidelně nikdy nechodil, ale chybí mi, protože jsme se s mou paní profesorkou Fendrichovou o zpěvu většinou hodně bavili. Jsem v tomto ohledu trochu blázen; mám to štěstí, že si svůj nástroj, na rozdíl od například tubistů, mohu neustále brát s sebou, takže vlastně furt cvičím.

Jaké jsou vaše další plány s B-Side Bandem?
Na začátek prosince chystáme čtyři koncerty, na nichž budeme mít jako hosta amerického zpěváka Kurta Ellinga, což je světová špička, držitel Grammy, je to, co se popularity týká, takový jazzový ekvivalent Robbieho Williamse. Moc se na ta vystoupení těším. A těším se taky, až si s s ním zazpívám duet.

Jedním z chystaných koncertů teď v létě bude ten na karlovarském festivalu. Zdržíte se s rodinou na nějaké filmy?
Zdržím se na festivalu jen krátce, protože vzápětí letíme do Amsterodamu, kde s Kurtem fotíme promo fotky. Zatím jse vlastně ani neměl čas si pořádně projít festivalový program, ale pokud by se to podařilo, tak bychom asi zašli na film Líbánky, kde hraje naše kamarádka Aňa Geislerová.

Témata:,