Vratko z kapely Iné Kafe: Dnešní koncert byl úžasný, ale poslední


Vratko Rohoň je frontman slovenské neopunkové kapely Iné Kafe, která se koncertem v Praze definitivně rozloučila s aktivním hraním. Důvod? Vratko se vydal na dráhu pilota. Jak na tom s létáním je a co si myslí o možném návratu kapely, o tom mluvil s Koulí.cz po koncertě v pražské Incheba aréně.

Ukončil jste působení v kapele, protože se chcete stát pilotem. Byl to váš sen už od dětství? Děti přeci většinou touží stát se třeba kosmonautem…
Každé děcko chce být kosmonautem, popelářem, řidičem kamionu nebo pilotem. Takže vlastně ano, snil jsem o tom. A po třicítce se mi zdálo, že je to povolání, které by mě opravdu bavilo. Na jednu stranu je to něco úplně jiného než muzika, na druhou stranu pěkné jako muzika, ale navíc je tam zodpovědnost. Život jde v téhle práci vážnějším směrem, i když i v létání zůstává velmi mnoho místa pro improvizaci. Když jste nahoře, třináct kilometrů na zemí, kde může být problém s počasím, žádné šablony neplatí. A v tom shledávám podobnost s muzikou.

Jak jste s kariérou pilota daleko?
Dokončil jsem pilotní licenci, tedy v podstatě řidičák, a teď dělám typové výcviky na jednotlivá letadla. Momentálně lítám na letadle kategorie CJ, je to malý tryskáč pro osm lidí, lítá ve čtrnácti kilometrech rychlostí 200 metrů za sekundu. Perfektní letadlo. A dělám další typovku na Boeing 737.

Bude se vám stýskat po skupině? Přece jen to byla podstatná životní kapitola.
Kdyby se nám nestýskalo, tak bychom po oficiálním konci v roce 2006 nedělali tento koncert. Po těch třech letech vidí člověk věci přece jen jinak. Prostě jsme dali tento koncert, abychom si zahráli a rozloučili se s těmi, kteří o naši kapelu opravdu stojí.

Neuvažujete někdy v budoucnu o návratu?
Neuvažuju o žádném dalším koncertu, ani rozlučkovém, vzpomínkovém… Prostě nic. Další koncert by byl jen v případě, že bychom začali znovu fungovat jako kapela, a to teď vůbec není aktuální téma. Dnešní koncert v Praze byla určitě velká, úžasná a emotivní záležitost, ale byl prostě poslední.

Teď trochu z jiného soudku. Od začátku roku máte na Slovensku eura. Jak vám to vyhovuje?
Je to dobré, euro je všude uznávané. Celá Bratislava teď jezdí nakupovat do Rakouska, protože lidé zjistili, že je tam benzín o deset centů lacinější, a o dvacet až třicet procent levněji tam nakoupí třeba i prací prášky. Takže ušetří. Je to psychologická záležitost. Euro je další kostka do mozaiky, aby se Evropa vyrovnala silám Ameriky.

Chtěl byste, aby znovu existovalo Československo?
Myslím, že dnes jsou vztahy mězi oběma zeměmi kvalitnější, než byly kdysi. Podle mne to zůstane v nás. Kdo bude chtít, slovenštině porozumí, kdo ne, ten rozumět nebude. Bylo to vidět i na dnešním koncertě.

Témata: