Vraťte nám banjo! Z Mumford & Sons se stala nezáživná kytarovka

adamvrana1980

Banjo pohodila do kouta zkušebny a sáhla po elektrických kytarách. Britská skupina Mumford & Sons na třetí desce Wilder Mind buduje přesvědčivou atmosféru, která stojí na melancholických základech. Je to ale na úkor osobitosti. Odklonem od folku a country vyčpěla, jako kdyby byla s kapelou v dlouholetém skřípajícím svazku.

Ódy na živé koncerty čtveřice Mumford & Sons zřejmě přetrvají, totéž se ale nedá říct o její studiové tvorbě. Zbožňování veskrze folk rockové prvotiny Sigh No More a ještě úspěšnějšího pokračovatele Babel, který dosáhl na Grammy, střídá s Wilder Mind minimálně rozčarování. Ne-li ještě silnější negace; vždyť na Twitteru vznikl na adresu nového alba dokonce speciální hashtag #bringbackthebanjo. Je dílem kritiků s názorem, že Mumford & Sons se ocitají se třetí řadovkou v temné uličce, ve které je někdo kromě peněženek připravil i o jejich vlastní identitu. Výživný list lehce kousavých tweetů je důkazem, že chybný krok je všude ve světě trestaný stejně.

Wilder Mind se totiž pokouší k poslouchači prokousat na současné poměry příliš prošlapanými cestičkami, po kterých to ještě o dekádu zpět mohli zvládnout se svými stadiónovými hymnami leda velikání typu Coldplay nebo U2. Ne, že by hra na nostalgickou notu nemohla zafungovat; titulní Tompkins Square Park a eponymní Wilder Mind jsou přesvědčivými spojovateli melancholicky minimalistické hudební složky, v níž kytarám role nenápadné kulisy skutečně sluší, a neveselé tematiky hádek, rozchodů, proseb a opětovných návratů.


Když ale přijde na pomalejší písničky, banjo je jednoduše nástroj, který se zvukem Mumford & Sons dokázal čarovat nesrovnatelně přesvědčivěji. A tak posluchač počínaje písničkou Monster odpočítává vteřiny do závěrečné Hot Gates. Nijak zvlášť přitom netrpí, ale že by se bavil? To se v porovnání s minulými alby rozhodně říct nedá. Smělý nápad vyrazit na americké turné po málo frekventovaných štacích (to aby fanoušci prokázali svoji loajalitu a udělali si za koncertem výlet mimo město) by Mumford & Sons měli s Wilder Mind možná přehodnotit. Stejně tak by nebylo od věci popřemýšlet, jestli jim image moderních hudebních cowboyů skutečně stojí za zahození.

Mumford & Sons – Wilder Mind
Vydavatelství: Gentlemen of the Road
Celkový čas: 47:35
Seznam skladeb:
Tompkins Square Park, Believe, The Wolf, Wilder Mind, Just Smoke, Monster, Snake Eyes, Broad-Shouldered Beasts, Cold Arms, Ditmas, Only Love, Hot Gates

Témata: