Vražedná čísla a Nicolas Cage – proroctví průměrného filmu

Stefan-Titka

V dnešní době jeden žánr nestačí. Film Proroctví jich proto splétá dohromady hned několik – od katastrofického filmu přes sci-fi, horor až po uslzené melodrama. Pokud vás herecká účast Nicolase Cage utvrzuje v tom, že to celé bude dost možná i velká komedie, vlastně máte taky pravdu. Nový americký film má mnoho poloh – i těch nechtěných.

Na začátku filmu Proroctví režiséra Alexe Proyase (Vrána, Smrtihlav, Já, robot) vidíme holčičku, která zuřivě sepisuje řadu číslic na arch papíru. Děti ve škole právě odevzdávají své výkresy na téma „jak vidíte budoucnost“. Ty se uloží do kapsle a zakopou pod zem. O padesát let později se arch s číslicemi dostává do rukou profesora Johna Koestlera (Nicolas Cage), který postupně zjišťuje, že zdánlivě náhodná čísla vytvářejí vzorec. Cár papíru, který byl půl století pod zemí, obsahuje data všech velkých katastrof, 11. září 2001 nevyjímaje, včetně počtu jejich obětí.

Někdy se postavy vymykají režisérovi z kontroly
Scénáři se musí nechat, že výchozí zápletka je sama o sobě docela zajímavá. Samozřejmě, že musí nastat obligátní zašmodrchání – tři data teprve mají přijít a Cage se jim snaží předejít. Alex Proyas, který umí atmosférické filmy, je nejlepší právě v této poloze. I přes relativně nízký rozpočet se mu podařilo natočit efektní katastrofické scény a přikovat vás do sedadla (obzvlášt scéna s letadlem, natočená v jednom záběru, vám vyrazí dech). Divák tak zapomene na nelogičnosti, jako třeba, že čirou náhodou se všechno děje tak blízko hlavního hrdiny.

Podívejte se na trailer k filmu Proroctví

Horší to je, když se ke slovu dostane Cageovo herectví ve scénách typu „jsem otec-vdovec s malým synem na krku“ nebo afektovaná postava Diany, dcery autorky záhadného listu s číslicemi, v podání Rose Byrne, kterou Cageova postava vyhledá v průběhu filmu. Tady Proyas až moc tlačí na pilu, postavy se mu vymykají z kontroly, blábolí a ztrácejí u diváka sympatie.

Na jeden film je toho hodně, i plačící Cage
Proroctví je ale nakonec celkem sympatické béčko, do něhož tvůrci namačkali všechno, co se dalo: velké katastrofické scény, záhadné lidi se světlými vlasy, jdoucí po synovi hlavního hrdiny, i sentimentální rodinné výjevy, ze kterých ty nejděsivější ukazují plačícího Nicolase Cage, padajícího v zoufalství na kolena. Představte si to a upřímně řekněte, jestli se nesmějete.

Proroctví (Knowing)
USA, 2009,  české titulky
Režie: Alex Proyas
Hrají: Nicolas Cage, Rose Byrne, Chandler Canterbury, Adrienne Pickering  a další
Premiéra v ČR: 30. července 2009