Vřískot 4 bodá a seká najisto

Stefan-Titka

Série, která to celé spustila. Žánr teenagerské vyvražďovačky nastoupil po roce 1996 s Vřískotem do své nové éry. Víc sebereflexe, nadsázky a hlavně poučení o vlastním žánru udělal z postavy maskovaného zabijáka s tváří Munchova Výkřiku legendu. Tři díly jsme se učili znát pravidla. Od toho posledního ale uplynulo jedenáct let. Platí ještě vůbec nějaká pravidla?   

I tato recenze Vřískotu čtyřky vyžaduje nastavení základního pravidla. Pravidlo č. 1, to nejdůležitější: všichni jsou podezřelí. I filmoví recenzenti.
U vstupu do sálu museli podepisovat slib o mlčenlivosti, ve kterém se zavazují, že neprozradí nejen hlavní pointu, to, která postava přežije a která ne, ale ani nebudou popisovat „krvavé scény“. Recenzent je tedy nucen kličkovat, zatajovat, nenaznačovat a ani nerozebírat smrt „toho a tamté“. Takže o čem se tu vlastně bavíme?

David Arquette a Courteney Cox Můžeme si říct alespoň toto: Sidney Prescott (Neve Campbell) přijíždí po deseti letech znovu do Woodsboro, což je poslední zastávka na jejím turné k propagaci knihy, již o svých drsných zážitcích napsala.
Setkává se tu se starými známými – stále stejným ňoumovským šerifem Deweym (David Arquette) a jeho ženou Gale (Courteney Cox), která si ani po letech nezvykla na nudný, maloměstský život. Netrvá to dlouho a Sidney přijde pozdravit i jiný, neoblíbený starý známý – Ghostface. Přízrak z minulostí se vrací a první mrtvoly na sebe nenechají dlouho čekat.

Jednu věc si ujasněme hned na začátku: každý, kdo by byl natolik hloupý, aby vám prozradil pointu filmu, je filmový negramota a zasloužil by si návštěvu od Ghostface. Série Vřískot je založená na překvapivých pointách. Zásadní je, i když – stejně jako v předchozích dílech – nakonec vlastně nejslabší z celku.

Není to ani tak tím, že by byla typicky přemrštěná a přitažená za vlasy. Celkovým vyzněním se tvůrci docela dobře trefili do dnešní doby (i když to mi teď buď můžete věřit, anebo nemusíte). Nejde sice o vrchol realismu, ale scénář Kevina Williamsona se drží v mezích logiky, která si zaslouží své místo na slunci. Co na pointě vadí, je fakt, že právě tady končí ta nejzábavnější část celého filmu: otázka „Kdo to SAKRA vraždí tentokrát?“

Vřískot 4  – podívejte se na ukázky

Vřískot 4 je od začátku do konce jedna velká hra Tak tomu ale bylo vždycky; v roce 1996, kdy vznikl první díl, se žánr slasheru obrodil kromě jiného právě tím, že pasoval zlo na něco všedního.
Mike Myers z Halloweenu je vraždící maniak, ale je to ztělesněné zlo – symbol. Ghostface je oproti tomu vždycky jen člověk. Filmový fanoušek, který viděl stejné filmy jako my, který poslouchá stejnou hudbu jako my. Je jedním z nás. A proto nás tenhle mix slasheru s detektivkou baví. Od začátku víme, že vrah tam někde je. A je jen na nás pozorně sledovat děj a odhalit ho.

Vřískot 4Všichni se v určitou chvíli chovají podivně. Všichni hodí na tom či onom místě návnadu, abyste si mysleli, že máte jasno. Ale nemáte. Scenárista Kevin Williamson si je vědom, že má v divákovi proti sobě soupeře, který potřebuje sofistikovanější a náročnější hru než dřív.

Některé scenáristické „zbraně“ jsou jednoduché a lehce rozkódovatelné. Aby divák tápal, je před něj třeba dostat co nejvíc postav. Pak samozřejmě přichází na řadu i obligátní hrátky se žánrem, potažmo s vlastní historií vřískající série. První film pravidla nastavil, druhý si je pozměnil a třetí naprosto zahodil. Je čtyřka návratem ke kořenům? To je klíčová otázka, kterou v sérii nepostradatelní filmoví geeci, znalci žánru, tak trochu v rolích detektivů, musí chtě nechtě řešit i tentokrát.

Vřískot 4 fanoušky série nemůže zklamat, na to jim po cestě háže až moc pamlsků a odměňuje je za jejich věrnost někdy i doslovnými citacemi. Budete se lekat, ale věřte, že hodně často se budete i smát. Režisér Wes Craven dokázal, že i ve svých sedmdesáti letech strčí do kapsy daleko mladší kolegy.
Přesná režie, přehledný střih, žádná do očí bijící digitální krev. Budu možná trochu sentimentální, ale pro novou generaci diváků je zatím poslední kapitola Vřískotu důstojným začátkem, jak se s legendou seznámit. 

Vřískot 4 (Scream 4)
USA, 2011, anglická verze, české titulky
Režie: Wes Craven
Hrají: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette, Emma Roberts, Hayden Panettiere
Premiéra v ČR: 14. dubna 2011