Všichni milují street art. A Banksyho


„Kdo to je?“ ptají se všichni stále dokola. Lidé o něm natáčí vtipná videa, odhalit se ho snaží i noviny. Posledním adeptem na Banksyho, kluka, který na zdech domů pomocí barev a šablon kritizuje zlé jevy společnosti, je jakýsi Robin Gunningham. Ať je to ale kdo chce, jeho street art a happeningy lidi v Anglii baví.

Banksy nejčastěji používá šablony. Přiloží, přestříká a můžete utíkat pryč. I velmi detailní obrázek tak vyrobí za chvilku. Typickým motivem, který se objevuje nejen v ulicích Londýna, je krysa (anglicky rat). Snad jde o Co udělal Banksypřesmyčku anglického slova art, tedy umění.  Každopádně jsou to (k)rysy naší povahy, které Banksyho inspirují. Banksy  svými nástřiky kritizuje válku, konzumní chování, městský kamerový systém, ignoranci, rasismus, xenofobii nebo falešné modly.

Odnesl pomalovaný kámen do galerie. Ta si ho tři dny nevšimla.
Vtipným důkazem ignorace společnosti je jeho kámen s výjevem ve stylu jeskynní malby. Na kameni je vyobrazen  pravěký člověk, který veze nákupní vozík. Banksy tento kámen odnesl do muzea a instaloval ho mezi ostatní exponáty. Pracovníci muzea na nový přírůstek tři dny nepřišli, nakonec si ho ale ponechali.Druhou na řadě byla Paris Hilton a její nově vydané CD. Mnoha lidem se z nahrávky chtělo zvracet, ale jen Banksy se rozhodl konat. Upravil booklet a CD vyměnil. Následně ho rozmnožil a kopie dával zpět do obchodů. Nikdo ze zákazníků si prý nestěžoval. Pod novou hudbu se podepsal tajemný DM. Velmi pravděpodobně jde o producenta Dangermouse.

A jak všechno probíhalo? Podívejte se tady

Další jeho akcí byla výstava Crude Oils. K vidění na ní byly remixy slavných děl, vandalismus a havěť. Všude kolem běhaly krysy. Na svůj Cans Festival si zase pozval mnoho dalších umělců a dal jim příležitost tvořit pod podmínkou, že nikdo nepřekryje cizí výtvor. Jedna věc je ale opravdu nevídaná. Banksyho díla se oficiálně dražila za poměrně tučné sumy. Mezi zájemci se objevily i celebrity typu Angelina Jolie a Brad Pitt. Najednou se tak Banksy dostal mezi kulturu, kterou sám kritizoval.

 

Témata: