Výlet nejen na podzimní prázdniny: Přibližte se nebi z nejvýše položené hvězdárny u nás

karolinabranikova

Pokud stále přemýšlíte, jak si zpestřit podzimní prázdniny, zkuste třeba náš tip na výlet, který vás přiblíží k hvězdám. Stoupat budeme k nejvýše položené observatoři u nás. Svezeme se lanovkou a cestou se zastavíme v malebném klášteře i na romantické zřícenině hradu.

Dnešní výletnické kroky povedou vzhůru na Kleť, nejvyšší horu Blanského lesa v Chráněné krajinné oblasti Blanský les zhruba 30 kilometrů jihozápadně od Českých Budějovic. Vrchol hory totiž skrývá hned dva pádné důvody k návštěvě – nejstarší kamennou rozhlednu a nejvýše položenou hvězdárnu v České republice. 

Výletní okruh měří něco málo přes 23 kilometrů a můžete na něm strávit hezký teplý podzimní půlden. Trasu začínáme v obci Zlatá Koruna (8 kilometrů od Českého Krumlova), kam se bez problémů dostanete jak autem, tak vlakem či autobusem. Výlet si můžete začít zpestřovat už tady, protože se zde nachází cisterciácký goticko-barokní klášter Zlatá Koruna, který tu nechal založit Přemysl Otakar II. ve 13. století. 

Klášter Zlatá Koruna. Zdroj: Web kláštera

Odtud se podél Vltavy vydáme na zhruba hodinu a půl dlouhou procházku, jejímž cílem bude zřícenina hradu Dívčí kámen. Nad soutokem Křemžského potoka a naší nejdelší řeky leží romantická zřícenina hradu, který je jednou z nejrozsáhlejších a nejlépe dochovaných středověkých památek v republice. Hrad je sympaticky otevřen celoročně od svítání do soumraku a zúčastnit se můžete i akcí z bohatého kulturního programu.

Dívčí kámen. Zdroj: Blanet / Lubor Mrázek

Ale teď už dále, od hradu dále a míříme směr Kleť. Protože už máme našlapáno pěkných pár kilometrů, můžeme si dopřát zasloužilý odpočinek a nechat se vyvézt na nejvyšší horu Blanského lesa sedačkovou lanovkou. Ta vede z obce Krasetín u Holubova a u její dolní stanice najdeme jak parkoviště, tak občerstvení. Na vrcholu Kleti už nezbývá než vystoupit a vybrat si, zda první navštívíte nejstarší kamennou rozhlednu u nás, nebo Astronomickou observatoř Kleť. Hvězdárna se nachází v nadmořské výšce 1070 metrů a je tak nejvýše položeným zařízením svého druhu u nás. Observatoř Kleť se zabývá hlavně výzkumem planetek a komet, ale místní hvězdáři si rádi najdou čas, aby vás po hvězdárně provedli a podělili se s vámi o něco málo ze svých vesmírných objevů. 

Astronomická observatoř Kleť. Zdroj: Web hvězdárny