Vypilujte si svou kompilaci


K výzvě, abyste si vypilovali svou vlastní kompilaci, mě inspirovalo album Heroes. Benefiční deska plná unikátních předělávek, kterou dala dohromady nadace War Child.

Věřím, že jste o albu Heorestu a tam četli. V lepším případě ji i slyšeli. Vrtalo mi to ale hlavou. Nedalo mi to. Pořád jsem si musel představovat, jaké podobně koncipované album, vzešlé z domácí půdy, bych rád slyšel. Nevím, proč jsem si to začal představovat, bylo to nutkavé. V hlavě mi vyvstávala nečekaná spojení, vtipné kombinace, dotažené předělávky. Úplně jsem na tom ulétl a skoro jako bych některé slyšel. A chtěl jsem se s vámi o to, alespoň v teoreticko-pocitové rovině, podělit. Sestavoval jsem, vršil, kupil a přehazoval, až jsem udělal tento výběr:

The ProstitutesVypadáš starší (autor Soubor tradičního popu)
Vypsaná fixaMedow (Garáž)
Sunflower CaravanKuře v hodinkách (Introdukce, Flamengo)
The ChancersPalmovka (Krásné nové stroje)
SunshineLupič Willy (Jiří Schellinger)
SkylinePal vocuď (Jasná páka)
Midi lidiSkončíš jako já (Máma Bubo)
Ohm SquareBangabasava (Pražský výběr)
Monkey Business – Magické noci (Plastic People)
GnuNezabíjej bratra (Michael’s Uncle)
SportoEgoista (F.P.B.)
Xavier BaumaxaVšichni hrajou dobře, jen my hrajem špatně (Manželé)
Aneta Langerová & Václav HavelkaRukama (Iva Bittová & Dunaj)
Ecstasy Of Saint TeresaCo je to láska? (Petr Novák)
SouthpawMuchomůrky (Mejla Hlavsa)

Je to hra, fantazii se meze nekladou
Já vím, je to trochu kočkopes. Kočkopestrý. Možná si říkáte, co to tu vůbec vymýšlím, když to nikdo nemíní natočit. Třeba to někoho může dokonce i vytočit… Ale není třeba to tak řešit – je to hra. Stačí se zapojit. Zajímá mě, co by napadlo vás. Protože to nikdo realizovat nebude, tak je prostor pro fantazii neomezený! Můžeme v našich hlavách vytvořit superkompilaci. Bez komplikací.
Uvědomuji si jen jednu mrzutou věc: že i kdyby se stalo nemožné a toto mé vysněné album opravdu vyšlo, obávám se, že z jeho prodeje by se žádná škola pro děti nepostavila. Na to by bylo příliš mimomainstreamové. Nakonec by bylo nutno uspořádat charitativní sbírku na vznik takového alba. Uznávám, že tím by pak trochu ztrácelo smysl ho vydávat. Takže nejlépe (si) pomůžeme asi tak, že si v hlavách budeme pouštět naše imaginární kompilace a v obchodě si koupíme Heroes – ti se totiž dají sehnat i u nás!

A tak to je se mnou a s mainstreamem pořád. Já si v něm tak plavu a rochním a pak zjistím, že jsem jen v nějakém neduživém bočním přítoku, který navíc občas teče pozpátku. Líbí se mi tam, rákosí se tam nekosí, ale hlavní tahy vedou zřejmě jinde.
Takže já se s vámi i s iPopy teď loučím a budu se tu ještě chvíli cachtat. Děkuji všem, kteří jste si našli čas dopádlovat ke mně a některé články si přečíst, případně i okomentovat. Bavilo mě to. A jsem zvědavý, jestli dáte dohromady nějakou tu kompilaci!

mardosha@noise.cz
www.myspace.com/mardosha